Ölür müsün, öldürür müsün deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi
Ölür müsün, öldürür müsün deyiminin anlamı:
Öylesine bir iş yaptın ki buna fırsat tanımadığına pişmanım. Şimdi kime zarar vereyim, kendime mi yoksa bu işi yapana mı?
Ölür müsün, öldürür müsün deyiminin hikâyesi:
Hakkı bey adında hem zengin hem de hayırsever bir ihtiyar varmış. Konağında çalışanlara çok iyi davranır, hiç birinin kalbini kırmazmış. Bu nedenle de başka bir iş tutmak amacıyla konağından ayrılan uşaklar, aşçılar, kâhyalar kendisini hiç unutmazlar, aradan yıllar geçse bile ziyaretine gelirlermiş.
Hakkı Bey’in konağında bir süre çalıştıktan sonra esnaflığa merak salarak bir dükkan açan Sadık adında bir uşağı varmış. Biraz kıt akıllı, çokça saf bir adammış
Allah bir bereket vermiş ve kazancı bol bir tüccar olup çıkmış.
Bir vakit sonra, Hac yoluna çıkmış. Vazifesini eda edip dönmek üzereyken, eski efendisi hatırına gelmiş: “Şu beyimin üzerimde emeği vardır. Ona da bir hediye götüreyim” demiş.
Çarşı pazar dolaşmış, ama Bey’ine uygun bir hediye bulamamış. Bakmış bir tezgâhta has ipekten kefen bezi satılmakta..
“Bizim Hakkı Bey oldukça yaşlı. Şurada daha ne kadar yaşar ki!… Akşama sabaha ölür sanırım. Kendisine en uygun hediye olsa olsa bu kefendir” diyerek birkaç arşın kcstirtip almış.
Evine varıp bir kaç gün eşini dostunu ağırladıktan sonra kalkıp Hakkı Bey’in konağına gitmiş. Kendisini kapıda kâhya karşılamış:
“Ne istiyorsun?”
“Beyefendiyi görmek.”
“Sen kimsin?”
“Ben yıllarca bu konakta çalıştım, adım Sadık.” “Bey, şimdi istirahat ediyor uyuyor. Ne söyleyeceksen bana söyle. Vereceğin bir şey varsa bana bırakabilirsin.”
“Olmaz, kendisini görmem gerek!…”
“Ne getirdin bakalım?”
“Hacdan âlâ ipekli kumaş getirdim, kefenlik için…” “Böyle saçma hediye olmaz, git işine!”
“Sana ne oluyor?”
Tartışma, ağız kavgası ile adamakıllı kızışmış. Kâhya ile Sadık, bağıra bağıra konuşurlarken Hakkı Bey uyanmış ve kavgacıların yanma gelmiş.
“Ne oluyor? Neden dalaşıp durursunuz?
Kâhya, Sadık’a yiyecek gibi bakar:
“Beyefendi,” demiş, “Eski uşağınız olan bu adam size Hacdan hediye olarak kefenlik ipekli kumaş getirmiş. Ölür müsün, öldürür müsün?”
Bu deyim, pek kızılacak bir terslik karşısında kalındığı zaman söylenir.
İnsan çiğ süt emince
Güler misin, ağlar mısın?
Fırsat elden gidince
Ölür müsün, öldürür müsün?
Genellikle gerçek anlamından uzaklaşmış birden çok sözcükten oluşan, bir kavramı ya da durumu karşılayan kalıplaşmış sözcük gruplarıdır. Daha fazla deyim için tıklayınız. Deyimlerin Genel Özellikleri Deyimler, duygu ve düşünceleri bir bütün olarak anlatan, en az iki kelime ile kurulan, bir kavramı yada bir fikri belirlemek için ortaya çıkan kalıplaşmış gramer birlikleridir. |
---|
EgitimSistem.Com Özel Haber
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.