Oligarşinin demokrasiye benzeyen ve demokrasiden ayrılan yönleri

Oligarşinin demokrasiye benzeyen ve demokrasiden ayrılan yönleri
Oligarşinin demokrasiye benzeyen ve demokrasiden ayrılan yönleri hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Oligarşi, egemenliğin küçük bir grubun elinde olmasıdır. Ülkeyi yönetme hakkı ayrıcalıklara sahip soylular, din adamları, toprak sahipleri ve buna benzer gruplara aittir. Bu nedenden ötürü oligarşi demokrasiden ayrılır, demokrasi ile benzerliği ise ülke yönetiminde bazı grupların etkin olmasıdır.

Oligarşi, devlet yönetiminde belli bir zümrenin bir grup olarak irade ortaya koyup karar vermesi anlamına gelmektedir. Devlet bu kişilerin kontrolünde olarak hareket etmektedir. Demokrasi ile belli temel farklılıkların olduğu bu yönetim anlayışı benzerlik bakımından bir meclis kararlarının uygulanması yönüyle aynılık göstermektedir.

Demokrasilerde, halk kendi kendini idare etme gücüne sahip olarak irade ortaya koymakta ve bunun için bir meclis oluşturarak devletin yasama, yürütme mekanizmalarını doğrudan seçmektedir. Bu özellikleriyle demokrasi oligarşi yönetim prensip ve anlayışlarından ayrılmaktadır. Halkın etkin olarak rol oynaması demokrasinin uygulanması bakımından vazgeçilmez olan bir unsur olarak işler.

91
320
310
50
230
30
410
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum