Okullarda demokrasi kültürünün kazandırılmasında okul öğrenci meclisinin önemi
Öğrenci meclisleri öğrenciler ile idareler arasında köprü görevi kurmaktadır. Temsilcilerin görevi ise öğrencilerden gelen talepleri ilgili mercilere ulaştırıp çözümü için takipçisi olmaktır. Öğrenci meclislerine katılan öğrencilerde öz güven, girişimcilik gibi kişisel becerilerin gelişimine yardımcı oluyor. Bunların yanında farklı görüşteki insanlarla uzlaşabilme, ekip olabilme, iyi ve güzellikler için birlikte hareket edebilme gibi faydalar sağlamaktadır.
‘‘Öğretmen olarak dersimi öğrencilerim arasındaki farklılıkları göz önünde bulundurarak öğrenci merkezli planlarım. Öğrencilerime bilimsel düşünme yeteneği ve olumlu davranışlar kazandırmaya çalışırım. Sınıf kurallarını belirlerken, sınıf temsilcilerini ve faaliyetlere katılacakları seçerken, öğrencilerimin fikir ve isteklerine göre hareket etmeye özen gösteririm. Sınıfta herkesin eşit bir şekilde fikirlerini ifade etmelerini sağlar ve öğrencilerime farklı fikirlere saygı gösterilmesi gerektiğini anlatmaya çalışırım.’’
‘‘Öğrenci olarak okulda birtakım hak ve sorumluluklarımın olduğunu bilir, ona göre davranırım. Kendi fikirlerimi dile getirirken başkalarının fikirlerine de saygı duyarım. Okulda yapılan seçimlerde oy kullanma ve alınan kararlara katılma hakkımı kullanırım. Okul eşyalarına zarar vermeme ve çevremi temiz tutma gibi sorumluluklarımı yerine getiririm.’’
Aile ve okulda kazanılan demokrasi kültürünün toplumda da devam ettirilmesi gerekmektedir. Bireyin toplumda demokrasi kültürüne etkili ve uygun biçimde katılması için bazı değerleri kazanması gerekmektedir. Bu değerler şu şekilde sıralanabilir:
- İnsan onuruna ve insan haklarına değer vermek
- Kültürel çeşitliliğe değer vermek
- Demokrasi, adalet, eşitlik ve hukukun üstünlüğüne değer vermek
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.