Oksijen yetersizliği çeken hücreye aşırı miktarda sodyum iyonunun girmesinin sebebi
Hücrede oksijen yetersizliği canlılık faaliyetlerinin giderek azalmasına ve hücrenin ölmesine sebep olur. Hücrede oksijen yetersizliği nedeniyle enerji üretimi düşer. Enerji üretiminin düşmesi hücrede diğer organellerin çalışmasını da engeller. Oksijen yetersizliğinin neden olduğu durumlardan biri de aşırı miktarda sodyum iyonunun alınmasıdır. Hücre içine alınan sodyum iyonları sodyum kanalında kullanılmak içindir.
Oksijen yetersizliği nedeniyle sodyum kanalında bozulmalar meydana gelir. Genetik materyaller özelliklerini kaybeder. Adaptasyon seviyeleri düşer. Hücreye ölmeye başlar. Oksijenin yetersiz olması canlılık faaliyetlerinin son bulmasıdır. Oksijen enerji üretimini sağladığı için hücrede canlılığı sağlar. Hücrelerin ölmesi de oksijen yetersizliğindendir.
Oksijen yetersizliği durumunda hücre metabolizması bozulur. Hücre, boyutunu ve organel sayısını azaltır. Adaptasyon yeteneği aşıldığında hücre zarar görmeye başlar. Enerjiye bağımlı çalışan sodyum taşıyıcıları bozulur. Sodyum hücre içerisinde birikince hücre ve organelleri şişer. Şişmeye bağlı olarak ribozomlar, endoplazmik retikulumdan ayrılmaya başlar. Sonuçta lizozomlardaki yıkım enzimleri otolizi başlatır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.