Oğlan aldı oyuna gitti, çoban aldı koyuna gitti deyiminin anlamı
Oğlan aldı oyuna gitti, çoban aldı koyuna gitti deyiminin anlamı:
Malı mülkü, elde olanları, parayı pulu sorumsuzca, geleceği düşünmeden harcadılar anlamında bir deyim.
Oğlan aldı oyuna gitti, çoban aldı koyuna gitti deyiminin hikâyesi:
Yarını bugünden hazırlamak gerekir. Yarın rahat etmek istiyorsak, bugünden hazırlıklı olmalıyız. Elde avuçta olanı idareli harcayıp geleceği düşünmek zorundayız.
Para harcamaktan korkan cimri bir köylü ile onun bir keçisi varmış. Keçi bir gün hastalanmış. Öleceği anlaşılınca kesmişler. Cimri, akşam yemeğinde et yiyeceğim, diye sevinip gezerken, tencerede pişen etin yarısını oğlu gelip yemiş ve etin yarısını da çobana vermiş. Çoktandır et yüzü görmeyen aile, uyuz keçinin etinden tencerede bir şey kalmadığını görünce, üzülmüş. Cimri adam akşam eve gelince karısı ona boş tencereyi göstererek, “Oğlan aldı oyuna gitti, çoban aldı koyuna gitti. Sen de suyuna şepit batır.” demiş.
Oğlan aldı oyuna,
Çoban aldı koyuna.
Gitti gelmez geriye,
Keçi eti hani ya?
Genellikle gerçek anlamından uzaklaşmış birden çok sözcükten oluşan, bir kavramı ya da durumu karşılayan kalıplaşmış sözcük gruplarıdır. Daha fazla deyim için tıklayınız. Deyimlerin Genel Özellikleri Deyimler, duygu ve düşünceleri bir bütün olarak anlatan, en az iki kelime ile kurulan, bir kavramı yada bir fikri belirlemek için ortaya çıkan kalıplaşmış gramer birlikleridir. |
---|
EgitimSistem.Com Özel Haber
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.