Nisa Suresi kaçıncı cüz kaçıncı sayfada

Nisa Suresi kaçıncı cüz kaçıncı sayfada
Nisa suresi kaç sayfa, Nisa Suresi kaçıncı cüz kaçıncı sayfada, Nisa Suresi’nin fazilet ve sırları haberimizin devamında. Nisa Suresi Kur’an’ı Kerim'in 4. suresi olup 176 ayetten oluşmaktadır.

Nisa Sûresi

"Kadınlar" manâsına gelen "Nisa", Kur'ân-ı Kerîm'in 4. sûresinin adıdır. Medine'de nâzil olup 176 âyettir. Kadınlarla ilgili hükümler daha ziyade bu sûrede geçtiği için bu adı almıştır.

Kadınların ve yetimlerin haklarına riâyeti emreden âyetlerle başlayan sûrede kadınların erkekler üzerindeki, erkeklerin de kadınlar üzerindeki haklarına işâret edilir; miras hükümleri etraflıca beyan edilir. Neseb, çocuk emzirme, hısmlık, evlenme ve boşanma hükümleri ile özellikle, aile geçimsizliklerini giderme yolları gösterilir. Daha sonra içtimaî konuların yeraldığı Nisâ sûresinde iyilik, dayanışma, aile bağı, müsâmaha, emânet adâlet, gibi konularda hükümler getirilir. Müteakiben milletlerarası münâsebetlere geçilerek barış ve savaş konularında hükümler vaz'edilir. Sûrede ayrıca, Allah'ın üç olduğunu (teslis inancı) Hz. İsâ b. Meryem'in ilah olduğunu savunan hıristiyanların bâtıl itikadlannı tenkid eden âyetler yer alır.

Nisa Suresi, Kur'an-ı Kerim'de kaçıncı sıradadır

Nisa Suresi, Kur-an'da 4. sıradadır, 76. sayfada başlıyor 105. sayfada sona eriyor. 4., 5. ve 6. Cüzde'dir. Medine'de indirilmiştir. Nisa suresi yaklaşık 30 sayfadır.

Nisa suresinin konusu nedir

Kur’ân-ı Kerîm’in özü ve özeti olan Fâtiha sûresinde müminler, “(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk eder ve yalnız senden yardım dileriz. Bizi dosdoğru yola ilet” (1/5-6) diyorlardı. Bu sûrede, Fâtiha’da yer alan ilkelerin –daha ziyade kulluk ve doğru yolla ilgili– detayları üç ayrı alanda verilmektedir:

a) Kadın-erkek ilişkisi ve aile hayatı. Bu alanla ilgili olarak bütün insanların aynı kökten geldiği, kadının da aynı nefisten yaratıldığı, insanların hemcinslerine iyi davranmaları, erkek ve kadın her insanın hayata başladıkları koruyucu ve besleyici yatak olan ana rahmini ve akrabalık ilişkisinin doğurduğu hakları unutmamaları gerektiği bildirilmiş; akraba, eş, analı-babalı, yetim, hür ve câriye olarak kadınların hakları, aile hayatının kuralları ve miras hükümleri açıklanmış, gerektiği yer ve durumda hükümler müeyyidelere bağlanmıştır.

b) Kur’ân-ı Kerîm’in inanan muhatapları, kadın-erkek ve aile ilişkilerinde Allah’a kulluk edecekleri gibi inanan ve inanmayan diğer insanlarla ilişkilerinde de Allah’a kul olma şuurunu koruyacak, O’nun tâlimatına uygun davranacaklardır. Bu alana ait olmak üzere sûrede canın, malın ve mülkiyetin korunması, bunlara karşı yapılan tecavüzlerin cezalandırılması; adalet, iyilik, yardımlaşma, emanete riayet edilmesi gibi konulara ve hükümlere yer verilmiş; müminlerle “münafıklar, yahudiler ve müşrikler” arasındaki ilişkilere ait kaide ve hükümler getirilmiş; hicretin hükmü açıklanmış ve câhiliye izlerinin silinmesi teşvik edilerek alkollü içki kullanımının yasaklanmasına ilk adımlar atılmıştır.

c) Üçüncü olarak da çeşitli âyetlerde vakit namazı, korku namazı, namaz için gerekli bulunan temizlik (tahâret) gibi ibadetlere, ferdî ve sosyal ahlâk kurallarına yer verilmiş; böylece sosyal kurallar, düzenlemeler ve kurumlardan maksadın sağlıklı bir “Allah-kul ilişkisi” kurmaya, yalnızca Allah’a kul olmak isteyenlerin önündeki engelleri kaldırmaya yönelik olduğuna işaret buyurulmuştur.

Nisa Suresinin Fazileti Hakkında Hadisi Şerifler

Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Nisa suresindeki (31, 40, 48 ve 110.) ayetler Bana, dünyanın hepsinden daha sevgilidir.”

Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim Nisa suresini okursa, mirasına varis olan kimselere sadaka vermiş gibi olur; köle bir kişiyi satın alıp hürriyetine kavuşturmuş gibi sevap alır; Allah’ü Teala onu şirkten uzak tutar.”(Ebu Suud Efendi, Ebu Suud Tefsiri (İrşadü Aklis-Selim), 2/196)

Nisa suresinin sırları hakkında rivayetler

  • Akrabalar arasındaki anlaşmazlığı ortadan kaldırmak ve aile içinde dirlik, düzen ve muhabbet için okunur.
  • Her kim Nisa suresini okursa, mirasına varis olan kimselere sadaka vermiş gibi olur; köle bir kişiyi satın alıp hürriyetine kavuşturmuş gibi sevap yazılır; Allah’ü Teala onu şirkten uzak tutar.
  • Abdullah ibni Mesud (Radıyallahü Anh) dedi ki: “Her kim Nisa suresindeki şu iki ayeti (64 ve 110. ayeti kerimeler) okur sonra Allah’tan af dilerse elbette affedilir.”
  • Yeni gelin olan bir kızın gittiği yerde sevilmesi ve itibar görmesi için şu reçete uygulanır: “Nisa Suresinin 174-175. Ayeti kerimleri, zağferan ve gülsuyundan oluşan karışımla bir kabın içine yazılır, içine su konduktan sonra bu sudan gelinin içmesi sağlanır.”

526
9
189
1
4
4
133
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.