Ne şehittir ne gazi deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi
Ne şehittir ne gazi deyiminin anlamı:
Sebepsiz yere hayatını kaybeden veya zarar gören kimseler için söylenen bir deyim.
Ne şehittir ne gazi deyiminin hikâyesi:
Bir amaç için ölünür. Bu yolda can feda edenler unutulmaz, milletin gönlünde taht kurarlar. Bu amaç nedir? Vatan toprağıdır, imandır, bayraktır, ezandır ve namustur.
Osmanlı-Rus savaşı sırasında Kütahyalı Kel Niyazı, her vesile ile gazi olduğunu ve madalyalar aldığını anlatır. Köyde haline acıyanlar, kendine uygun işler verirler ama o, her seferinde işten kovulur. Zamanla Giritli Fuat Paşa, Kütahya’ya vali olarak gönderilir. Fuat Paşa, halkla birlikte çalışarak Kütahya’ya önemli eserler kazandırır.
Bir kanal yapımı sırasında Kel Niyazi, ekip başı olarak görevlendirilir. Bu görev, tam ona göredir. Kanal kazılarına devam edilirken çalışanlar arasında kavga çıkar. Herkes birbirine girer. Kel Niyazı ortaya atılarak kavgacıları ayırmaya çalışır. Sonunda alnına aldığı bir kürek darbesi ile yere yığılır. Kel Niyazi’nin kanala düştüğünü gören kavgacılar, kavgayı bırakırlar, içlerinden biri “Ne şehittir ne gazi, ..k yoluna gitti Kel Niyazi!” der.
Bu kutsal vatan yolunda biz
Hem şehit oluruz hem gazi.
Düşman karşısında diz çökmeyiz,
Hem şehit oluruz hem gazi.
Genellikle gerçek anlamından uzaklaşmış birden çok sözcükten oluşan, bir kavramı ya da durumu karşılayan kalıplaşmış sözcük gruplarıdır. Daha fazla deyim için tıklayınız. Deyimlerin Genel Özellikleri Deyimler, duygu ve düşünceleri bir bütün olarak anlatan, en az iki kelime ile kurulan, bir kavramı yada bir fikri belirlemek için ortaya çıkan kalıplaşmış gramer birlikleridir. |
---|
EgitimSistem.Com Özel Haber
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.