Mum dibine ışık vermez atasözünün anlamı
Konumu ve yapısı gereği ışık saçan mum, kendi dibini aydınlatamaz. Güçlü kişiler de uzaktaki kişileri çokça kollayıp yardım ettikleri kadar kendi yakınlarına yarar sağlayamazlar. Bunun sebebi o kişilerin her şeyden önce çıkarlarını düşünen insanlar olmaktan uzaktırlar.
Bir kimse, başkalarına bol bol yaptığı yardımı kendi yakınlarına yapmaz. / Kadri yüce, üstün ahlak ve nitelikleri olan kimsenin kıymetini yakın çevresi pek takdir etmez. Bir insan olarak bazı konularda onlar gibi davrandığı için "bizim gibi biri, oda yiyip içiyor, oturup kalkıyor" diye düşünürler. Dağın görkemini görmek için ona uzaktan bakmak gerekir.
Mum dibine ışık vermez kelimesi günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimelerden bir tanesidir. Mum dibine ışık vermez kelimesinin TDK sözlüğündeki anlamı şu şekildedir: Etkili kişi kendi yakınlarına yardımcı olamaz" anlamında kullanılan bir söz.
Özelliği ve yapısı gereği etrafına ışık saçan mum, kendi dibini aydınlatamaz. Güçlü kişiler de uzaktakileri kollayıp kayırdıkları ve çokça yardım yaptıkları gibi kendi yakınlarına o kadar fayda sağlayamazlar. Çünkü onlar her şeyden önce çıkarlarını düşünen insanlar olmaktan uzaktırlar, kendi yakınlarını kayırmaktan çekinirler.
Şâh-ı Nakşibend Hazretleri buyurur:
“Mum gibi ol ki, ışığın başkalarını aydınlatsın. Mum gibi olma ki, başkalarını aydınlatırken kendini karanlıkta bırakmayasın...”
Mum, etrafını aydınlatmak uğruna kendinden/nefsinden fedâkârlık eder, bu yolda eriyip gider. Bu hâl, Allah yolunda fedâkârâne hizmet eden, bütün imkânlarını rızâ-yı ilâhî için seferber edip o yolda cefâlar çekmeyi saâdet bilen gayret-i dîniyye sahibi sâlih müʼminlerin vasfıdır. Bu yönüyle muma benzemek, büyük bir fazîlettir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.