Mesafeli alışverişlerde satın alma işleminde neler yapılmalıdır
Genel ağın hayatımızın her alanında yer alması günümüzde alışveriş alışkanlıklarını da etkilemiş, “mesafeli alışveriş” kavramını hayatımıza sokmuştur. Peki, nedir mesafeli alışveriş? Kredi kartı ve havale gibi ödeme yöntemleriyle genel ağ üzerinden yapılan alışverişlere mesafeli alışveriş adı verilir. Rahat, güvenilir ve daha ucuz olması nedeniyle günümüzde mesafeli alışveriş giderek yaygınlaşmaktadır. Fakat art niyetli insanlar, mesafeli alışverişlerde de karşımıza çıkmaktadır. Güvenlik unsurlarına dikkat edilmeden yapılan alışverişlerde kart bilgilerini ele geçiren bu insanlar kart sahibi gibi hesaptan para çekmekte ya da kartla alışveriş yapmaktadırlar. İnsanlara büyük bir kolaylık sağlayan, paradan ve zamandan tasarruf ettiren mesafeli alışverişlerde nelere dikkat edilmelidir? Şimdi bununla ilgili haberi okuyalım
Mesafeli alışverişlerde satın alma işleminden önce aşağıdaki unsurlara dikkat etmeliyiz.
1. Mağazaları kıyaslayın: En iyi teklifler için kıyaslama sitelerini veya bir arama motorunu kullanın. Bir çevrimiçi satıcının fiyatları diğerlerine göre alışılmadık biçimde düşükse sahte ve düzmece bir sitede olabileceğinize dair işaretler arayın. Sitede imla hataları mevcut mu? T.C. kimlik numaranız veya doğum tarihiniz gibi istenmemesi gereken bilgileri sizden istiyor mu? İstiyorsa satın alma işlemi için başka bir satıcı aramaya bakın.
2. E-satıcı için kontroller yapın: E-satıcının gerçek bir adresi ve telefon numarası olduğundan emin olun. Site hakkında kuşkunuz varsa bir temsilcisinin olup olmadığını anlamak için telefon numarasını arayın. Ayrıca, şirketin ne kadar zamandır faaliyette olduğu, müşteri hizmetleri politikaları, garanti, onarım veya iade gibi hizmetler sunup sunmadığı gibi bilgileri araştırın.
3. Müşteri eleştirilerini okuyun: Bir mesafeli satıcıyı soruşturmaya yönelik başka önemli bir adım da müşteri eleştirileri hakkında arama yapmaktır. Şirket hakkında çok sayıda şikâyet olduğu takdirde dikkatli olun.
4. Ödeme ekranı: Ödeme ekranında “http” yerine “https” yazmasına ve alışveriş yaptığınız sitenin SSL sertifikası olup olmadığına mutlaka dikkat edin. Bu sertifika, kredi kartı bilgilerinizin şifrelenmesini ve başkaları tarafından kopyalanmasını engeller. Yani alışveriş yaptığınız genel ağ sitesi kesinlikle kartınızın tüm bilgilerini göremez.
5. Ödemenizi kredi kartı ile yapacaksanız: 3D güvenlik yöntemini kullanmanız yararlı olur. Bu şekilde kredi kartınızın istenmeyen bir şekilde kullanılmasını engellemiş olursunuz. Bu işlem, kartınızdan para çekilmeden önce cep telefonunuza tek kullanımlık bir onay şifresi yollanmasını sağlar. Bu şifreyi ödeme ekranında doğrulamazsanız alışveriş tamamlanmaz.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.