Merceklerin kullanım alanlarına örnekler
Mercekler ışığın kırılma özelliğinden yararlanılarak geliştirilen malzemelerdir. Mercekler, fizikte en önemli konulardan biridir. Merceklerde odak noktaları da bulunmaktadır. Işığın toplandığı ya da yansıyıp yayıldığı yerler olarak odak noktası rol oynamaktadır. Merceklerin varlığı tarih boyunca çeşitli bilimsel ve teknik gelişmelere vesile olmuştur.
Bilim ve teknik olarak merceklerin çeşitli araçlarda kullanılması özellikle gözlem yapma alanında önemli bir kazanım gerçekleştirmiştir. Teleskobun icadı, mikroskobun icadı gibi durumlar mercekler sayesinde gerçekleşmiştir. Teleskobun uzağı yakınlaştırması, mikroskobun ufak olanı büyütmesi mercekler sayesinde gerçekleşmektedir. Merceklerin kullanım alanları oldukça yaygındır.
Merceklerin kullanım alanlarına örnekler şu şekildedir:
- Merceklerden gözlük camı yapılmaktadır.
- Merceklerden büyüteç yapılmaktadır.
- Merceklerden projeksiyon lensi yapılmaktadır.
- Merceklerden mikroskop yapılmaktadır.
- Merceklerden teleskop yapılmaktadır.
- Merceklerden dürbün yapılmaktadır.
- Merceklerden fotoğraf makinesi yapılmaktadır.
- Merceklerden projeksiyon makinesi yapılmaktadır.
İki tip mercek bulunmaktadır. Bunlar ince kenarlı mercek ve kalın kenarlı mercektir. İnce kenarlı mercekte ışık bir noktada toplanır. Kalın kenarlı mercekte ise ışık belli bir noktada dağılır. Bu da merceklerin özelliklerinin oluşmasına yarar. Kullanım alanlarının çeşitlendirir. Bazı merceklerde yakınlaştırma amacı güdülürken bazı merceklerde uzaklaştırma amacı güdülmektedir.
Mercekler yakınlaştırma sayesinde tadil ve tamir işlerinin yapılmasını, bazı ufak işlerin rahatlıkla halledilmesini sağlamak için oldukça faydalıdır. Teleskop ve mikroskop merceklerin en büyük katkılarından biridir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.