Medeniyet kavramıyla ilgili duygu ve düşüncelerinizi anlatan bilgilendirici bir metin yazınız
Medeniyet
Medeniyet: Arapça’da “şehir” anlamına gelen Medine isminden Osmanlı Türkçesinde türetilmiştir. Medeniyet kelimesi kök anlam itibarı ile yönetmek, malik olmak anlamlarına gelen din mastarı ile ilişkili olarak da anlamlandırılmıştır. Medeni, medini, “şehre ait”, “şehre mensup”, “şehirli” anlamlarına gelir. Yani kelimelerin ikamet anlamları da vardır. Yunancada “polis” kelimesi “şehir ve şehir devleti” anlamına gelmektedir. Eflatun’un diyaloglarından birisi olan “Politeia” kelimesi Arapça’da şehir yönetimi olarak ifade edilmiştir. Bu bağlamda değerlendirildiğinde “medeni” kelimesi hem sosyal hem siyasal bir niteliği de ifade etmektedir.
Yazımın Konusu: Medeniyet
Yazımın Ana Fikri: Medeniyetin tarihi ve önemi
Giriş Bölümünde Anlatacaklarım: Medeniyetin tanımı nasıl dilimize geçtiği
Gelişme Bölümünde Anlatacaklarım: Medeniyetin olmazsa olmazları medeniyetin toplum için gerekliliği
Sonuç Bölümünde Anlatacaklarım: Medeniyetin insan yaşamındaki yeri ve vazgeçilmezliği
Finlandiya’dan Metni Cevapları
Medeniyet ve İnsan
Medeniyet, bir toplumun zihniyetini, bilimini, sanatını, ve teknoloji ürünlerinin tamamını ifade eder. Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere medeniyet toplum ve toplum ürünleri temellidir.
İnsan, toplumun temel yapıtaşıdır. Nasıl ki hücre teorisi ile canlıların en küçük yapıtaşı hücre olarak belirlenmişse, insanlar da toplumun temelidir. Toplumun temeli olan insanlar, her canlıya benzemez zira insanda akıl unsuru bulunmaktadır. Akıl sayesinde bilgiye ulaşabilir, bu bilgiden somut ürünler oluşturulabilir. Nasıl ki bilimde bir teori kanıtlanmak için somut bir bilimsel ürüne ihtiyaç varsa aynı şekilde medeniyet göstergesi sayılabilecek şeylerin gözle görülür şeyler olması gerekmektedir.
İnsan, bu düşünce sistemiyle ilerlese bile medeniyet kavramına hemen ulaşamaz. Çünkü bir toplumun zihniyeti, bilimi, sanatı vs uzunca bir süreç gerektiren kavramlar olarak karşımıza çıkar. Sanatsal bir ürünün ortaya çıkması yılları alabilirken, bilimsel araştırmaların uzunluğu da hemen ortaya bir teknolojik alet koyamaz. İşte medeniyet de insanlarla birlikte var olur ve tıpkı insanın süreci gibi bir süreç izler. İnsan da doğar büyür gelişir öğrenir ve kendini topluma bu şekilde kazandırarak uyum sağlar. Medeniyet veya uygarlık da bir ülkede yerleşik hayata geçebilir ancak belli bir zaman ve imkanlar gerekmektedir.
Eğitime verilen değer ile medeniyetin insanlar arasında yaygınlaşması doğru orantılı olacaktır. Çünkü eğitim, zihniyeti geliştirir, bilim ve sanata katkı sağlamaya yönelik tutum izler.
Bilgilendirici Metin Taslağım
Yazımın Konusu: Medeniyet ve insan ilişkisi
Yazımın Ana Fikri: Medeniyet de insan gibi doğar, büyür gelişir.
Giriş Bölümünde Anlatacaklarım: Medeniyetin tanımı
Gelişme Bölümünde Anlatacaklarım: Medeniyet ve İnsan arasındaki ilişki
Sonuç Bölümünde Anlatacaklarım: Bir ülkenin veya bir insanın medeniyetle tanışması eğitimle gerçekleşebilir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.