Medd-i Lîn nedir
Üstün harekeden sonra gelen cezimli vav ( َوْ ) ve cezimli ya ( َيْ ) harflerine lîn harfi denir. Örneğin نَوْمٌ kelimesindeki vav ve خَيْرٌ kelimesindeki ya harfi, lîn harfidir.
Harf-i lîn (lîn harfi) neye denir, ve kaç tanedir
Harf-i lîn, kendileri sakin ve makablileri meftuh olan vav ile ya harflerine denir ve ikidir.
Medd-i lîn ne zaman olur
Cevab : Bir kelimede harf-i linden biri bulunup ondan sonra gelen sebeb-i med, sükûn-i lâzım veya sükûn-i ârız olursa, medd-i lîn olur.
Medd-i lînin hükmü nedir
Medd-i linin (Tecvîd hükmü) câizdir. Zira kırâat imamları arasında muhtelefün fih’dir. (Bazıları az, bazıları fazla medd ettiler).
Medd-i lîn ne kadar uzatılır
Medd-i lin harflerinden sonra sükûn-i lâzım olursa iki vecih câiz olur. Tûl (dört elif uzatmak).
Lîn harfinin bulunduğu kelime üzerinde vakıf yapıldığında (durulduğunda) lîn harfinden hemen sonra sükûn olduysa medd-i lîn meydana gelir ve lîn harfi uzatılarak okunur. Uzatma harekede değil, lîn harfinin mahrecinde yapılır.
Medd-i lînin sükûnu, lâzımî sükûn ya da ârızî sükûn olabilir. Kur’an-ı Kerim’de sadece iki yerde lîn harfinin sükûnu lâzımîdir. Bunlardan biri Meryem suresinin başındaki كٓهٰيٰعٓصٓ ayeti, diğeri ise Şûrâ suresinin başındaki عٓسٓقٓ ayetidir. Bu ayetlerdeki ayn ( عَيْنْ = عٓ ) lafızlarının sükûnu, lâzımî sükûndur.
Bu kelimeler okunurken tûl okuyuşta üç elif, tevassut okuyuşta da iki elif miktarı uzatılır. Bu iki yer dışında kalan medd-i lînlerin sükûnu ise ârizî sükûndur.
Medd-i lînin sükûnu, ârizî sükûn olursa, hızlı okuyuşta en az uzatma miktarı bir elif miktarı kadar olabilir. Orta okuyuşta iki elif, yavaş okuyuşta ise üç elif miktarı uzatılır.
Örnek: مِنْ خَوْفٍ
Bu örnekte:
Vav ( و ) lîn harfidir.
Kelimede durulduğunda, fe ( ف ) harfinin üzerinde ârızî bir sükûn ortaya çıkar.
Bu durumda lîn harfinden sonra sükûn geldiği için medd-i lîn olur.
Vav ( و ) harfi üç elif miktarı uzatılarak okunur.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.