Marmara’da ahır hayvancılığı yapılırken Doğu Anadolu’da mera hayvancılığı yapılmasının sebepleri

Marmara’da ahır hayvancılığı yapılırken Doğu Anadolu’da mera hayvancılığı yapılmasının sebepleri
Marmara’da ahır hayvancılığı yapılırken Doğu Anadolu’da mera hayvancılığı yapılmasının sebepleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Marmara Bölgesi, birçok yönden gelişmiş ve büyük şehirlerin ağırlıklı olduğu özellikle hizmet alanlarının ve sanayi kollarının geliştiği bir bölge olarak ülkemizin batısında yer almaktadır. Doğu Anadolu Bölgesi de geniş ovaların, platoların, vadilerin ve yüksek dağların bulunduğu bir bölge olarak tarım ve hayvancılığa elverişlidir.

Marmara Bölgesinde geniş ova, vadi, plato alanları olmadığından ve yeryüzü şekilleri şehirlerin gelişmesine müsait olduğundan ahır hayvancılığı yapılmaktadır. Doğu Anadolu Bölgesi’nde geniş ovalar, mümbit araziler, yüksek dağ yamaçları olduğu için mera hayvancılığı için şartlar daha elverişlidir. Büyük baş hayvancılık bu nedenle çok gelişmiştir.

Ülkemizin geçim kaynaklarından biri olan hayvancılık yapılış şekline göre mera (çayır) hayvancılığı ve ahır (besi) hayvancılığı şeklinde iki gruba ayrılır.

Mera hayvancılığı ilkel hayvancılık olarak da bilinir. Otlak ve meralarda yapılır. Yani doğal koşullara bağlı hayvancılıktır. İklim ve bitki örtüsü bu hayvancılığın bağlı olduğu koşuldur. Türkiye geniş arazilere sahip olmasına rağmen verimli otlaklar bakımından yeterli düzeyde değildir. Bu durumda otlakların tarım alanı olarak kullanılması, aşırı otlatma, otlakların erken kuruması gibi faktörler etkilidir. Mera hayvancılığı yapılacak yerlerde gür çayırların bulunması yani yaz yağışlarının çok olması gerekmektedir. Bu saydığımız nedenlere bakarsak ülkemizde mera hayvancılığı Erzurum- Kars bölümü (Doğu Anadolu) başta olmak üzere Doğu Karadeniz bölgesinde yapılmaktadır.

Besi hayvancılığı dediğimiz (ahır) hayvancılık ise sağlıklı koşullarda iyi cins hayvanların modern yöntemlerle gelişmiş barınaklarda beslenmesidir. Buradaki hayvanlar doğal yemlerin yanı sıra yapay yemlerle de beslenmektedir. Bu hayvancılık yöntemiyle süt ve et verimi yüksek elde edilir. Özellikle otlakların az olması bu hayvancılığın yapılmasını önemli hale getirmiştir. Et ve süt en çok ihtiyacı olan büyük kentlere yakın yerlerde bu hayvancılık türü yaygındır. Bu koşullar göz önüne alındığında Marmara Bölgesi ahır hayvancılığının en çok yapıldığı bölgemizdir, ardından Ege Bölgesi gelmektedir.

153
349
1006
165
40
31
131
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.