Malazgirt Savaşı’nın Anadolu’nun siyasi hayatına etkileri
Ödev cevabı kısaca,
Anadolu’nun kapıları Türklere açılmıştır, Anadolu’da bir çok Türk beyliği kurulmuştur. Bizans’ın Anadolu’daki hâkimiyetinin büyük ölçüde kırılmıştır. Selçuklular, Anadolu’yu yurt edinme politikasını uygulama fırsatı bulmuştur. Doğudan gelen Oğuzlar Anadolu’ya yerleşmiştir. Anadolu’da ilk Türk Beylikleri ’nin kurulmasıyla da Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması hızlanmıştır.
26 Ağustos 1071 tarihinde yapılan Malazgirt Meydan Savaşı sonunda Anadolu'da değişen çok oldu. Daha önceden beri Türkler zaten Anadolu'ya akınlar yapıp duruyorlardı.
Değişen sadece akınların geçici değil kalıcı olmasıydı. Akıncılar artık saldırı sonrası geri dönmüyorlardı. Artık Anadolu Türklerin yurdu olmuştu.
Anadolu'ya hakim vaziyette olan Bizans iktidar kavgası başladı. Fakat savaşla beraber kaybedilen sadece savaş değildi. Kendilerine olan güvenleri azalmıştı.
Türklerin Bizans'ı tehdit etmekten çok artık topraklarını almaya başladılar.
Alpaslan'ın Anadolu'nun fethi için emir vermesinden sonra Türkmenler ve Oğuzlar Anadolu'ya gelip yerleşmeye başladı. Bu yerleşmeler beylikler şeklinde kurulan küçük devletçikler ile Bizans savaşmaya başladı.
Anadolu'da Türk rüzgarı esmeye başlamıştı. Türkler aradıkları vatanı bulmuşlardı. Türkler göçlerle birlikte Anadolu'ya İslamiyeti de getirdiler. Bizans kendini korumak için her türlü yola başvuracaktı. Haçlı seferlerini başlatacaktı.
- Anadolu’nun kapıları Türklere açılmıştır.
- Anadolu’da bir çok Türk Beyliği kurulmuştur.
- Türk göçleri ile Anadolu’daki Türk nüfusu artmıştır.
- Bizans’ın Anadolu’daki siyasi ve askeri gücü azalmıştır.
- Ticaret yolları Türklerin eline geçti. Bu siyasi gücü arttırdı.
- Anadolu Türkleşmeye ve İslamlaşmaya başladı.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.