Makine mühendisi ne iş yapar
Makine Mühendisi, her türlü mekanik sistemin, makinenin, makine elemanlarının belirli kriterler çerçevesinde tasarımını yapan, geliştiren, üretimini planlayan, üretim teknolojilerini geliştiren, sistemler arası ilişki ve fonksiyonlarını kuran ve geçerli fiziksel kurallar içinde test eden kişidir.
Makine Mühendisleri;
• Üç ana işlevi üstlenir; tasarlama, üretim yönetimlerini geliştirme, üretimi planlama ve uygulama,
• Çalışılan yerin gelişmişlik düzeyi ve özelliklerine göre bu görevlerin ağırlıkları değişebilir. Gelişmekte olan ülkelerde bu işlev daha çok uygulama biçiminde, gelişmiş ülkelerde ise tasarlama, planlama ve üretim yöntemleri geliştirme şeklinde olmaktadır.
• Çalıştığı kuruma göre, ucuz ve kullanışlı mekanik sistemlerin, gaz ve buhar türbinlerinin, pistonlu kompresörlerin, soğutma, ısıtma, havalandırma sistemlerinin, içten yanmalı motorların, nükleer reaktörlerin tasarımı, geliştirilmesi ve üretimi ile uğraşır.
Makine Mühendisi olmak isteyenlerin, şekil ve uzay ilişkilerini algılama yeteneğine sahip, matematik ve fizik konularına ilgili ve bu alanda başarılı, makineler üzerinde çalışmaktan hoşlanan, yaratıcı, tasarım gücü yüksek kişiler olması gerekir. Makine Mühendisleri fabrikalarda, kirli, yağlı ve gürültülü ortamlarda çalışırlar. Ancak yönetici kademelerinde bulundukları zaman büro ortamında da çalışırlar. Makine Mühendisileri çalışırken nesnelerle ve insanlarla uğraşırlar.
Mesleğin eğitimi Mühendislik Fakülteleri ve Mühendislik-Mimarlık Fakültelerinin Makine Mühendisliği bölümlerinde verilmektedir.
Makine Mühendisleri fabrikalarda, şantiyelerde, santrallarda, araştırma merkezlerinde çalışabilirler. Köprü, baraj gibi büyük projelerden, küçük bir aracın üretildiği yerlere kadar uzanan geniş bir alanda çalışma olanağına sahiptirler. Hemen her fabrika makine mühendisi çalıştırır.
Benzer Meslekler;
- Enerji Sistemleri Mühendisi
- İmalat Mühendisi
- Metalurji Mühendisi
Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 2144.06Meslek Adı : Makine MühendisiM. Ana Grubu : Profesyonel Meslek MensuplarıM. Alt Ana Grubu : Bilim Ve Mühendislik Alanlarındaki Profesyonel Meslek MensuplarıM. Grubu : Mühendislik İle İlgili Profesyonel Meslek Mensupları (Elektroteknoloji Mühendisleri Hariç)M. Birim Grubu : Makine MühendisleriGereken Minimum Eğitim Düzeyi : Lisans
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.