Maide Suresi kaçıncı cüz kaçıncı sayfada

Maide Suresi kaçıncı cüz kaçıncı sayfada
Maide Suresi kaçıncı cüz kaçıncı sayfada, Maide Suresi’nin fazilet ve sırları haberimizin devamında. Maide Suresi Kur’an’ı Kerim'in 5. suresi olup 120 ayetten oluşmaktadır.

Maide süresi kaç ayetten oluşur

Yüz yirmi (120) ayet, bin sekiz yüz dört (1804) kelime ve on bir bin dokuz yüz otuz üç (10933) harften ibarettir. Mushaftaki sıralamada 5., iniş sırasına göre 112. sûredir. Kur’anı Kerim Maide süresi’de 6. cüz de yer alıyor. 105. sayfada başlıyor ve 126. sayfada sona eriyor.

Fetih sûresinden sonra, Tevbe’den önce Medine’de nâzil olmuştur. Medenî surelerdendir. Fasılâları, ra, lam, nun, ba, dal harfleridir. Sûre, adını 112. ve 114. âyetlerde yer alan “mâide” (sofra) kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca; verilen sözlerin yerine getirilmesi, İsrailoğullarının sözlerinde durmamaları, Hıristiyanların yanlış inançları, dünyaya düşkünlükleri ve yolsuzlukları, müslümanlar için bazı talimat, uyarı ve dinî hükümler konu edilmektedir.

Medine döneminin sonlarında nazil ol­muştur. En son indirilen sûre olduğunu ve tamamının Veda haccında arefe günü veya Hudeybiye seferi sırasında nazil olduğunu ifade eden rivayetler bu­lunmakla birlikte ihtiva ettiği konular ve bazı âyetler hakkında aktarılan nüzul se­bepleri sûrenin farklı zamanlarda indiril­diğini göstermektedir. 120 âyet olup fa­sılası harfleridir. Sûre ismini 112 ve 114. âyetlerde geçen "sof­ra" anlamındaki mâide kelimesinden alır. ei-Uküd. el-Münkıze ve el-Ahyâr olarak da adlandırılır. Mâide sûresinde bazı inanç ve ahlâk esaslarının yanı sıra Medenî sû­relerin genel karakteristiğine paralel ola­rak aile ve ceza hukukuna dair hüküm­ler, bazı hac uygulamaları, meşru usule uygun olmayan hayvan kesimleri, abdest, teyemmüm, şahitlik, hırsızlık, içki ve ku­marla ilgili hükümler gibi fıkhî konular yer almaktadır. Sûrede ayrıca İsrâiloğullan'nın tarihine dair bilgilere, Yahudilerle Hristiyanların yanlış inanç ve tutumları­na yönelik eleştirilere geniş olarak yer verilmiştir.

Maide Suresi nerede indirildi ve Kur'an-ı Kerim'de kaçıncı cüzdedir

Medine şehrinde indirilmiştir ve 6. cüzdedir. Maide Suresi (Arapça: سورة المائدة, Surat'ul Maide), Kur'an'ın beşinci suresidir. Medine'de indirildiğine inanılan 120 ayetten oluşur.

114. ayetinde geçen sofra (Arapça okunuşu maide), sureye adını verdi. Rivayete göre sure Hicri 6. yılda Muhammed'in Mekkelilerle yaptığı Hudeybiye Antlaşması'ndan sonra nâzil olmaya başladı. İhtiva ettiği birçok konudan biri olan ve “yemek sofrası” manasına gelen Maide, sureye isim olmuştur.

Sureye haram aylar, kurban, ihram gibi hacla ilgili konularla başlanır. Sonra yiyeceklerden ve kadınlardan haram-helal olanlar konusuna geçilir. Surenin 6. ayeti ise abdest ile ilgilidir. Sonra Âdem’in iki oğlunun kurban takdim etmeleri ve isim vermeden Habil ve Kabil konusu ele alınır.

Suredeki 33 ve 38. ayetler gibi bazı ayetler ise yol kesme, hırsızlık ve kısas benzeri Şeriat hüküm ifadelerden oluşur.

Surede önemli bir miktar Yahudi ve Hristiyanların inançları, sapkınlıkları, düşmanlıkları gibi konularla ilgilidir. 110. ayet ise İsa’nın öldürülmediğini, göğe yükseltilmesini, mucizelerini, kendisine Tevrat ve İncil’in öğretildiğini yazar. Sure ahitlerini yerine getirenlerin kıyamet gününde alacakları ödüllerle bitirilir.

Maide Suresinin sazilet ve esrarı (sırları) hadisi şerifler

Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "Erkeklerinize Maide Suresini, kadınlarınıza da Nur Suresini öğretiniz."

Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "Kim, Maide suresini okursa, Cenab-ı Hak dünyada yaşayan yahudi ve Hristiyanların adedince ona hasene yazar."

Maide Suresinin sırları hakkında rivayetler

Maide Suresi, Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)’e deve üzerinde iken nazil oldu. Bu surenin esrar ve azametinden dolayı deve bile Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)’i yüklenmeye takat getiremedi ve Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) deveden indi.

Bu sureye meleküt aleminde "kurtarıcı" denir. Kendisini okuyan kimseyi, kıyamet günü azap meleklerinin elinden kurtarır.
Her gün okumaya devam eden, kıyamet günü azaptan emin olur.

Her türlü zarardan korunmak için bu mübarek sure yedi kere okunur.

40 kere okumak, rızkın artmasına vesiledir.

Bir kimseyi içki ve kumardan, zina etmekten, faiz yemekten ve benzeri kötü ahlaktan vazgeçirmek için, Cuma namazından sonra temiz bir tabağa safran mürekkebi ile Maide Suresinin 90, 91 ve 92. ayetleri yazılır ve o tabağa su koyup içirilirse, Allah2u Teala’nın inziyle bu durumdan kurtulur.

107
16
39
0
0
42
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.