Mahallenizdeki muhtarın görevleri nelerdir
Yayınlanma:
Muhtarın görevleri, muhtarın görevleri nelerdir, muhtar ne iş yapar, muhtar kimdir, Muhtar nasıl seçilir, yaşadığınız yerin bağlı olduğu muhtarlığı nerede olduğunu biliyor musunuz, sizce muhtarlığın görevi nedir?
Köy ve mahalle muhtarı olmak üzere iki çeşit muhtar vardır. Mahalle muhtarları ilçe sınırları içindeki mahallelerde, köy muhtarları daha küçük yerleşim birimlerinde görev alırlar. Köy muhtarların görevlerinden kısaca bahsedecek olursak:
- Köyde oluşabilecek bulaşıcı hastalıklara karşı önlem almak, halkı uyarmak, bilgilendirmek,
- Kanunları duyurmak ve uygulanmasını denetlemek,
- Mahalle veya köyde doğan ve ölen kişilerin kaydını tutarak ilgili kurumlara bildirim yapmak
- Köydeki herhangi bir doğal afet veya kaza durumunda insanları örgütleyerek ortak bir yardımlaşmayı sağlamak.
Mahalle muhtarlarının görevleri ise şunlardır:
- Seçimlerde sandık kuruluna yardımcı olmak,
- Askerlik çizelgelerini çıkarmak,
- Seçmen kağıtları çıkarmak,
- Yeşil kart çıkarma belgesi hazırlamak,
- Fakirlik belgesi hazırlamak,
- Mahallede yaşayanların ikametgah kayıtlarını tutmak ve güncellemek
- Nüfus işlemlerini halletmek
İhtiyar meclisinin göreceği işler
Madde 42 - İhtiyar meclisi en az haftada bir defa toplanıp konuşur. İhtiyar meclisini muhtar toplanmağa çağırır. İhtiyar meclisi köy muhtarının çağırmadığı ve meclisin toplanma günü olmadığı vakitlerde dahi köy muhtarına haber vererek kendi isteği ile toplanabilir.
Madde 43 - İhtiyar meclisi köy işlerini en ziyade lazım olandan başlayarak bir sıraya koyar ve biri yapılıp bittikten sonra sırasiyle hepsini köylüye gördürmeğe çalışır. Evvel yapılması lazım gelen sağlık, yol, mektep işlerinin geri bırakıldığı haber alınır veya şikayet edilirse köyün bağlı olduğu kaymakam veya vali tarafından gösterilen yolda yapılır.
SORU & CEVAP
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.