Lipitlerin canlılar için önemi nedir

Lipitlerin canlılar için önemi nedir
Lipitlerin canlılarda kullanım amaçları, Lipitlerin canlılar için önemi nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Yağlar C, H ve O elementlerinden meydana gelir. Yağların yapısında, çeşitlerine göre fosfor (P) ve azot (N) gibi elementler de bulunabilir. Yağlar suda çözünmez. Kloroform, benzen, eter ve aseton gibi organik çözücülerle çözünür. Yağlar, karbonhidrat ve proteinlere göre çok daha fazla enerji verir. Bu olayın sebebi yağların yapısındaki hidrojen miktarının fazla olmasıdır. Yağların solunumda kullanılması ile çıkan hidrojenlerin metabolik suya dönüşmesi için çok fazla oksijene ihtiyaç vardır. Yağlar, parçalanmaları için çok fazla oksijene ihtiyaç olduğundan enerji verici olarak karbonhidratlardan sonra ikinci sırada kullanılır. Yağların hidrojenleri fazla olduğundan solunumla enerji elde edilmesi sırasında daha fazla su oluşur. Yağlar polimer olmamakla birlikte küçük moleküllerin bir araya gelmesiyle oluşan büyük moleküllerdir:

3 Yağ Asidi + 1 Gliserol Yağ (Trigliserit) + 3H2O

Yağlar, bitki ve hayvan hücrelerinde depolanmış hâlde bulunur. Yağların monomerleri, yağ asitleri ve gliseroldür. Bir mol yağ sentezlenirken bir mol gliserole, üç adet yağ asidi ester bağı ile bağlanır. Bu sırada üç adet su açığa çıkar. Yağların yapısında yer alan yağ asitleri, doymuş yağ asitleri ve doymamış yağ asitleri olmak üzere iki grupta incelenir.

Yağlar

  • Soğuk iklimde yaşayan hayvanlarda deri altında birikerek ısı kaybını önler.
  • Yağda eriyen vitaminlerin (A, D, E, K) vücuda alınmasını sağlar.
  • Böbrek gibi bazı iç organlara desteklik sağlar.

Lipitlerin Canlılar için önemi

  • Vücutta yapıcı ve onarıcı olarak kullanılır. Genellikle hücre zarının yapısına katılır.
  • Karbonhidratlardan sonra vücutta ikinci derecede enerji kaynağı olarak kullanılır.
  • Depo yağlar, vücut sıcaklığının korunmasında rol oynar. Ayrıca iç organları basınç ve darbelere karşı korur.
  • Diğer organik bileşiklere göre daha fazla miktarda metabolik su ve enerji açığa çıkarır. Bu da göçmen kuşların, çölde yaşayan canlıların, kış uykusuna yatan hayvanların su ve enerji ihtiyacını karşılar.
  • Yoğunluğu az olduğu için vücut ağırlığının taşınmasında, yüzmede ve uçmada kolaylık sağlar.
  • A, D, E, K vitaminlerinin emilmesini sağlar.
  • Steroitler, hormon ve vitaminlerin yapısına katılarak düzenleyici görev yapar.

608
897
271
105
109
125
821
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.