Kurt kocayınca köpeğin maskarası olur atasözünün anlamı nedir
Kurt kocayınca köpeğin maskarası olur anlamı şu şekilde :
Güçlü, kuvvetli bir kurt ile köpekler kolay kolay başa çıkamazlar, ondan çekinip korkarlar. Bunun gibi her bakımdan güçlü, kuvvetli iken herkesi korkutan, tedirgin eden, yıldıran kişi, bu gücünü-kuvvetini kaybettikten sonra onun bunun, aşağılık kimselerin eğlencesi ve oyuncağı hâline gelir.
Elinde yetki varken veya güçlü olduğu zamanlarda herkesin kendinden çekindiği kişiler, ellerindeki imkanları kaybedip güçsüz duruma düşünce, bazı aşağılık kişilerin oyuncağı ve alay mevzuları olurlar. Özellikle daha önceden bir kuyruk acısı bulunan kişiler, onların mevki ve makamlarından çekinerek yapamadıkları daha sonradan yapmakta adeta bir intikam almış olurlar. Oysa bu hareket çok alçakçadır. Zira iktidardan düşen kişi iyi bir insansa hürmet gösterilmelidir. Yok kötü bir kişi idiyse zaten uğraşmaya ve muhatap edinilmeye değmez. Mert olana yakışan her şeyi zamanında ve adaletlice yapmaktır, güçsüz kişilere yüklenmek değil.
Eski yetki ve iktidarını kaybettiği için kendisiyle alay edilen kişilerin durumunu açıklamak üzere söylenir.
Kurt kocayınca köpeğin maskarası olur TDK anlamı
Kurt kocayınca köpeğin maskarası olur atasözünün hikayesi
Aslan, nasıl ormanın kralıysa kurt da ormanın gözü kara yiğidiymiş.
Tilki sonra gelip gidip kuyruğundan çekmeye başlamış kurdu.
Kurt Kocayınca Köpeğin Maskarası Olur atasözünün anafikri
Gücünü yitiren kişiler, güçsüzlerin oyuncağı olur.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.