Küresel ısınmanın gelecekte ülkemiz üzerinde etkileri
Yayınlanma:
Küresel ısınmanın gelecekte ülkemiz üzerinde etkileri neler olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.
Mevsimsel olarak; mesela Adana veya Mersin’deki hava olayları İç Anadolu bölgemizde ya şan ılmaya ba şlayacaktır.
Beslenme ve kıyı erozyonu kötüleşecek. Tatlı su kaynaklarına tuzlu su karışımı nedeniyle azalma olacaktır. Deniz seviyesinin yükselmesi ekonomik sektörlere zarar verecektir. Beslenme ile ilgili olarak kıyı bölgelerindeki balıkçılık ve tar ım üretimi özellikle risk alt ındadır. Deniz seviyesindeki yükselme sonucu düz alanlar sular alt ında kalarak kıyı üretim alanları zarar görecektir.
Ormanların oranında önemli bir azalış meydana gelmeye başladı ve önlem alınmadıkça daha da hızlanacaktır.
Neler Yapılabilir?
- Her yıl en azından bir ağaç dikin. Bir ağaç ömrü boyunca yaklaşık 1 ton karbondioksit emiyor.
- Lastiklerinizi kontrol edin. Düzgün ş i şirilmi ş lastiklerle litre ba ş ına ald ı ğ ı n ız yol %3 oran ında artacak. Her 4 litre benzin tasarrufu 10 kg karbondioksiti atmosferden uzak tutar.
- Bitkilerden bio enerji elde edin.
- Elektronik cihazları tamamen kapatın. Evde ortalama 8 saat çalışır konumunda bulunan TV, DVD, Müzik seti gibi elektronik cihazlar, yılda 450 kg karbon gazının atmosfere yayılmasına sebep olurlar.
- Daha az sıcak su kullanın. Suyu ısıtmak için çok fazla enerji harcamak gerekiyor. Daha az su tüketen bir duş başlığı ile 175 kg, giysilerinizi soğuk su yada ılık suda yıkayarak da 250 kg karbondioksit tasarrufu yapabilirsiniz.
- Çamaşırlarınızı doğal ortama asarak kurutun.
- Standart ampulünüzü tasarruf ampulü ile değiştirin. Yılda 75 kg karbondioksit tasarrufu sa ğlay ın.
- Doğaya uyumlu evler inşa edin.
- Ambalajları fazla olan ürünlerden kaçının. Çöpünüzü % 10 oranında azaltarak 600 kg karbondioksit tasarrufu yapabilirsiniz.
- Su ısıtıcınızı ayarlayın. Isıtıcınızı kışın 2 derece aşağı, yazın 2 derece yukarı ayarlayın. Bu basit ayarlamayla yılda 1000 kg karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz.
- Daha az araba kullanın. Daha sık yürüyün,bisiklet kullanın ve toplu ta şıma araçlarından daha çok faydalanın.Araba kullanmadığınız her 2 km için 0,75 kg karbondioksit tasarruf edeceksiniz.
- Otomobilinizin hava ve yakıt filtrelerinin her zaman temiz olmasına dikkat edin. Çok tozlu ortamlara yaptığınız yolculuklardan sonra mutlaka filtrelerinizi temizletin.Kirli filtreler fazla yakıt harcanmasına yol açar.
- Geri dönü şüme katk ıda bulunun. Evinizden çıkan çöplerin sadece yarısını geri dönüştürerek yılda 1200 kg karbondioksit tasarrufu sa ğlayabilirsiniz.
Sosyoekonomik Boyutu
- Su sorunu,
- Tarım ve orman ürünlerinde önemli oranda azalış ,
- Suyun azalması sonucu enerji sıkıntısı ,
- Baz ı bölgelerin aşırı ısınması nedeniyle virüslerin mutasyona uğraması,
- Göç,
- Taşkın, sel vb. olaylar sonucu hastalık oluşturan canlıların taşınması
Kaynak:Eğitim Sistem
Biyoloji
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.