Kur’an’a verilen diğer isimlerden beşini yazıp bir tanesini açıklayınız
Ahsenü’l-Hadis, Aceb, Alî, Beyân, Hikmet, Hüda, İlim, Kelamullah, Münezzel, Rahmet.
Ahsenü’l-Hadis Açıklaması
Sözün en güzeli, en güzel söz. Kur’ân, tamamen Allah sözüdür, bu itibarla sözlerin en güzelidir; yani ondaki bilgiler ve haberler gerçek, hükümler adaletli ve yararlı; onun gösterdiği yol doğru ve kurtarıcıdır, en güzel rehberdir, en güzel hükümleri ve tavsiyeleri içerir. Kur’ân; kendi içinde uyumlu; sözleri, nazmı ve üslûbu güzel, ahenkli, içeriği tutarlıdır; onda makul ve izahı mümkün olmayan hiçbir açıklama yoktur. “Allah sözün en güzelini; ayetleri, (güzellikte) birbirine benzeyen ve (hükümleri, öğütleri, kıssaları) tekrarlanan bir kitap olarak indirmiştir.” (Zümer, 39/23)
el-Kur’ân:Kur’ân-ı Kerim’in en meşhur ismidir. (Rahman, 2)
el-Kitab:Toplamak anlamında olan “Ketb” fiilindendir. Kendine has bir uslûpla çeşitli kıssaları, âyetleri, hükümleri ve haberleri topladığından bu isimle adlandırılmıştır. (Bakara, 2)
en-Nûr: Kur’ân, kendisine has üslûp ve delilleriyle birtakım gerçekleri açıkladığı, din ve inançla ilgili salt aklın ulaşamayacağı önemli meseleleri ortaya koyduğu, helâl-haram emir ve yasakları aydınlığa kavuşturduğu için bu isimle adlandırılmıştır. (A’raf, 157)
el-Furkân:Kur’ân, hak ile bâtılı, iman ile küfrü, helâl ile haramı, hayır ile şerri birbirinden belirgin bir şekilde ayırdığı için bu isimle adlandırılmıştır. (Furkan, 1)
Bunların yanında Kur’ân’a;
- Rahmet,
- Hüdâ,
- Şifâ,
- Mev’ize,
- Zikr,
- Hikmet,
- Müheymin,
- Hablullah,
- Ahsene’l-Hadîs,
- Tenzîl,
- Rûh,
- Vahy,
- Beyân,
- Hakk,
- Urvetu’l-Vuskâ,
- Tezkire,
- Adl,
- Sıdk,
- Kasas,
- Büşrâ,
- Azîz,
- Beşîr,
- Belâğ
gibi isimler de verilmiştir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.