Köşeli Parantez [ ] nedir, köşeli ayracın kullanım alanları nelerdir
Köşeleri olan “[ ]” işareti köşeli parantez olarak adlandırılır. Bir noktalama işaretidir. Belirlenmiş kullanım sınırları bulunmaktadır. Köşeli parantez aynı zamanda köşeli ayraç ismini de almaktadır. Yazılar içerisinde farklı şekillerde köşeli parantez kullanımı görülebilmektedir.
Köşeli parantez görevleri nelerdir
Noktalama işaretinin her birinin bir görevi olduğu gibi köşeli parantezinde görevleri vardır. Eğer bir yazı içerisinde parantez içinde parantez kullanılması gerekiyor ise ilk olarak kullanılacak parantez köşeli parantezdir. Yani parantez içerisinde parantez kullanılması gerektiğinde kullanılacak olan dış parantez köşeli parantezdir. Aynı zamanda köşeli parantez matematik konularında kullanılır. Matematik konularında da kullanılacak olan parantez içi parantez uygulamalarında dıştaki parantez yine köşeli parantez olarak kullanılmaktadır.
Köşeli parantezin kullanım görevlerinden bir diğeri ise yazı içerisinde bir metnin aktarılması sırasında, çevirilerde ve alıntılarda yazı çalışmasını yapan kişinin eklemiş olduğu sözler için kullanılır.
Köşeli parantezin bir diğer kullanım görevi ise yazı içerisinde verilen makale ya da kaynak olarak verilmiş olan kitapların künyeleri ile ilgili çeşitli ayrıntıları belirtebilmek için kullanılmaktadır.
Köşeli parantezin kullanım alanları ve cümle içerisinde örnekler
Ayraç içinde ayraç kullanılması gereken durumlarda dışta köşeli, içte yay ayraç kullanılır:
Kütüphanemize Türk edebiyatı tarihi kitapları [ En başta Resimli Türk Edebiyatı Tarihi (Nihat Sami Banarlı) ] alınmalı.
Bibliyografik künyelere ilişkin bazı ayrıntıları göstermek için kullanılır:
Yekta Bahir [ Ömer Seyfettin ], Yeni Lisan, Genç Kalemler.
Bilimsel çalışmalarda, metinde bulunmadığı hâlde araştırmacı tarafından tamamlanan kısımlar köşeli ayraç içinde verilir:
Babam kağan öldüğünde küçük kardeşim Küş-tegin ye[ di yaşında kaldı...]
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.