Konargöçer yaşam tarzının sanata etkisi hakkında neler söyleyebilirsiniz
Toplumların alışkanlıkları ve davranışları kültürlerin ve sanat anlayışlarının oluşmasını sağlar. Bu nedenle hayat tarzı sanat anlayışının şekillenmesinde etkili olur. Konargöçer toplumlardaki sanat anlayışı ile yerleşik düzen toplumlarındaki sanat anlayışı birbirinden farklılıklar taşımaktadır.
Konargöçer toplumların hayat tarzı hayvancılık, avcılık, toplayıcılık, okçuluk, binicilik tarzı olarak sürekli mücadele ve göç ile geçen bir tarz olarak bilinmektedir. Bu da sanata etki eden bir hayat tarzı olarak kabul edilmiştir. Konargöçer toplumlarda hayvanlarla ilgili resim motiflerinin işlenmesi söz konusu olmuştur. Bu nedenle bu tarz toplumlarda daha çok müzik ve resim sanatı da gelişmiştir.
- Konargöçer yaşam tarzında daha çok taşınabilir eşyalar üzerindeki süslemeler ön plana çıkmıştır.
- Konargöçer yaşam tarzı çadır sanatının gelişmesini sağlamıştır.
- Konargöçer yaşam tarzı gereği geçim kaynağının hayvancılık olması heykel, işleme ve dokumalarda hayvan figürlerinin çok olmasına neden olmuştur.
Konargöçer hayat şartlarına uygun olarak, hayvancılık temel geçim kaynağı olduğu için ilk Türklerin sanat anlayışında hayvan üslubu denilen süsleme sanatı belirgin olarak işlenmiştir.
Bu tarz sanat anlayışında; kemer tokaları, hançer kabzası ve at koşum takımları üzerine süslemeler yapılmış, yapılan süslemeler; pars, kaplan, aslan, kurt, at, koyun ve kartal gibi hayvan figürlerinden oluşmuştur.
İlk Türk toplumlarının inancında hayvanlara farklı anlamlar yüklenmiş; aslan ve kartal güç ve kudreti, kurt özgürlüğü, kaplumbağa ise ebediyeti sembolize etmiştir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.