Komedinin özellikleri nelerdir
Komedi veya güldürünün klasik ve popüler olmak üzere iki kullanımı vardır. Tiyatroda komedi, trajedi'de başrol oyuncusunun yüksek statüsünü kaybetmesi üzerinedir. Komedide ise genç ve yaşlı bir otorite arasındaki yüzleşme söz konusudur.
Komedi; olayların ya da insanların gülünç yönlerinin anlatıldığı ancak bunun yanında insanların düşünerek ders çıkardığı tiyatro türlerine verilen isimdir. Komedi kelime anlamı olarak cümbüş ya da alay anlamına gelen komos kelimesi ile ezgi anlamındaki ode kelimelerinin birleştirilmesi ile ortaya çıkmıştır.
Komedi türünde gülünç olayların altında aslında ders çıkarılacak bir gerçeğin olduğu inancı bulunmaktadır. Komedi türü ilk defa 17. yüzyılda yazılmaya başlamıştır. Komedide insanların ahlak dışı davranmaması, kötü huylar edinmemesi gibi konularda düşünmeye itmektedir.
Edebiyatta komedinin özellikleri nelerdir
- Komedi günlük yaşamdan esinlenerek yazılmaktadır.
- Karakterler genellikle halktan insanlardır.
- Vurma, yaralama gibi acı veren olaylar seyirci önünde gerçekleştirilebilmektedir.
- Komediler nazım ile yazılmaktadır. Ancak 17. yüzyıl döneminde yazılan eserlerde nesir ile yazılmış olanlar da mevcuttur.
- Soylu bir üslup kullanılmaz. Kaba sözlere ve şakalara da yer verilmektedir.
- Komedi üç birlik kuralına uygun bir şekilde yazılmaktadır. Sonrasında ise bu kurala pek uyulmamıştır.
- Komedilerde birbiri ardına devam eden diyaloglar ile koro bölümleri olabilir. Bu durum trajedide de görülmektedir. Esere ara verilmez. Komedilerde perde arası olmaz.
- Komediler manzum şeklinde yazılmaktadır.
- İnsanların gülünç yönlerinin anlatıldığı eserler karakter komedyası, toplumun gülünç yanlarının anlatıldığı eserler töre komedyası, olayların izleyicilerde merak uyandıracak şekilde anlatıldığı eserlere ise entrika komedyası denmektedir.
- Yunan Aristophanes ile Fransız Moliere komedya türünde eserler vermiştir.
- Komedilerin konuları günlük hayattan alınır.
- Koro ve diyalog bölümleri vardır ve her türlü iyi ve kötü sahneler seyirciye gösterilir.
- Argo kelimeler kullanılabilir ve söz şakalarına yer verilir.
- Üç birlik kuralına uyma zorunluluğu vardır.
- Töre komedyası, karakter komedyası ve entrika komedyası olarak gruplara ayrılır.
- Yunan Arşstophenes ve Fransız Moliere ünlü komedi yazarlarıdır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.