Kitap, sessiz bir bilgi fabrikasıdır
Diksiyonlarına, kurduğu cümlelerin anlamlarına oldukça katkı sağlar. Bilgiyi ve bilgi sahibini sessizce yüceltir ve tanıtır. Kitap, bilgiyi yaygınlaştırır. Evlerin içine, iş yerlerine, odalara, yatakların başucuna kadar girerek fikirleri, duyguları, hayalleri yayar. Kitabı sessiz bir fabrikaya benzeten Doğru Cevap Eğitim Kurumları Eğitim Koordinatörü Yusuf Yıldırım, okuma alışkanlığının aynı zamanda okul performansı üzerindeki olumlu etkilerini olduğunu ifade etti.
Kitap okuma alışkanlığı başarıyı 4 kat arttırıyor
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, kitap okumanın bizlere kattığı birçok değerin yanında çocuklarımız için okul başarına doğrudan etkiliyor. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Yılmaz’ın Ankara’da yaptığı ve öğrenci başarısının çeşitli açılardan ortaya konulmaya çalışıldığı araştırmada, 100 ilköğretim 8. sınıf öğrencisine bir anket uygulandı. Okuma alışkanlığı sonuçlarının öğrencilerin not ortalamalarına yansıdığını söyleyen Yılmaz; okumayı ‘Az seven’ öğrencilerin sadece yüzde 5’inin not ortalaması ‘Pekiyi’ iken, okumayı çok seven öğrencilerin yüzde 20’sinin not ortalamasının ’Pekiyi’ olduğuna işaret etti. Güçlü okuma alışkanlığına sahip (ayda 2 kitap ve daha fazla okuyan) öğrencilerin yüzde 14’ünün not ortalaması ‘Pekiyi’ iken, hiç kitap okumayan öğrencilerin sadece yüzde 1’inin not ortalamasının ‘Pekiyi’ olduğu açıklandı. Araştırmaya göre okuma alışkanlığı düzeyi düştükçe öğrencilerin not ortalamasının da düştüğü belirtildi.
Kitap okumak, beynin kapasitesini geliştiriyor
Kitap okumak, çocuğun kelime hazinesi geliştirdiği için düşünme ve düşüncelerini ifade etme yeteneklerini de olumlu yönde geliştirir. Birçok bilimsel çalışmanın sonucu olarak diyebiliriz ki; insan beynini, düşünce ufkunu geliştirmenin en etkili yolu kitap okumaktır.
Düşünme becerileri gelişen çocukların dersleri anlama hızları ve kapasiteleri de artar. Ayrıca düşüncelerini yazılı ve sözlü olarak ifade edebilme yeteneğinin gelişmesi okul başarısını doğrudan etkileyen bir faktördür. Oysa günümüzde birçok öğrenci, kendisini doğru biçimde ifade edemedikleri için istedikleri notları alamamaktadır. Sadece sözel dersler değil sayısal derslere ait birçok soru, okuduğunu anlama prensibi üzerine kurgulanmıştır. Okuduğunu anlama becerisi gelişmemiş öğrenciler, konuyu bilseler dahi soruları ya çözememekte ya da yanlış çözmektedirler.
Güçlü hafıza için…
Kitap okumanın bir diğer katkısı da hafızayı güçlendirmesidir. Bilgilerin kalıcılığı, ihtiyaç duyulduğunda çağrılma hızları hem sınavlarda hem de yaşam başarısında oldukça önemlidir. Okuma alışkanlığının; hafızayı yeni bilgilerle besleyen ve hatırlamayı güçlendiren bir etkisi vardır. Ne kadar hızlı ve doğru hatırlanırsa, o kadar hızlı ve doğru soru çözülür. Alzheimer hastalarına kitap okumalarının önerilmesi bu yüzdendir. Ayrıca hafıza sadece hatırlama işlevini güçlendirmez. Beynin bilgi işlem merkezi gibi çalışan hafıza, bilgi işlem kapasitesini artırır.
Okuma alışkanlığı için rol model olun
Çeşitli araştırmalar gösteriyor ki, okuma alışkanlığı bulunan ebeveynlerin çocuklarının da okuma alışkanlığına sahip olma oranları hayli yüksektir. Hiç kitap okunmayan bir evde çocuğun kitap alışkanlığını kazanması nadir görünen bir durumdur. Evde kitap okuyan ebeveynler, çevrede kitap okuyan arkadaşlar çocuğun kitap okuma alışkanlığı kazanmasında son derece önemlidir. Öğretmenler, aile üyelerine oranla daha fazla model alınır. Bu sebeple doğru bir yönlendirme konusunda rol model olma görevi aileye ait olduğu kadar öğretmene de aittir.
En güzel hediye kitaptır
Kitap birine verilebilecek en güzel hediyedir. Doğum günlerinde, önemli başarılar elde edildiğinde, misafirliğe giderken kitap hediye etmek, çocuklarınızın kitap algısının olumlu yönde gelişmesi adına son derece önemlidir. Kitabın çocuğun zihnindeki gizemi ve değeri ne kadar yüksek olursa kitaba karşı ilgisi de o kadar yüksek olur. Çocuğunuzla beraber kitapçıda geçirilecek zaman, kitapların incelenmesi, kitap satın alınması, evde bir kütüphanenin oluşturulması, kitap okuma saatlerinin belirlenmesi gibi aktiviteler, kitap okuma alışkanlığını destekleyen unsurlardır. Joseph Brodsky şu sözü oldukça anlamlıdır; “KitapIarı yakmaktan daha büyük bir suç varsa o da onIarı okumamaktır.”
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.