Kıssa, dua, tecvid, ayet ve sure kelimelerinin anlamı
Kıssa kelimesi sözlükte olay ya da hikaye anlamındadır. Türkçede bolca kullanılan kıssa sözcüğü atasözlerinde karşımıza çıkmaktadır. Bunlara en büyük örnek olarak “kıssadan hisse” atasözü gösterilebilir. Bu atasözü bir hikayeden ya da olaydan ders çıkarmak olarak kullanılmaktadır.
Dinde kıssa kelimesi ise peygamberlerin başına gelmiş olaylardır. Kur’an-ı Kerim’de geçen kıssalar ise peygamberlerin başından geçen olaylardan insanların ders almaları içindir.
Dua kelimesi sözlük anlamı olarak “çağırmak, seslenmek, istemek ve yardım talep etmek” anlamına gelmektedir. Halk arasında ise “küçükten büyüğe, aşağıdan yukarıya vâki olan talep ve niyaz” olarak da bilinmektedir.
Duanın dini terim olarak anlamı ise insanın bütün benliğiyle Allah’a yönelerek maddî ve manevî isteklerini O’na arz etmesidir.
Tecvid, Kur’ân-ı Kerîm’in kurallarına uygun biçimde okunmasını konu alan bilim dalı ve bu dalda yazılan eserlerin ortak adıdır.
Ayet: Kur'an surelerini oluşturan kısımlardan her biri
Ayet daha uzun açıklama: Âyet (Arapça: آية), Kur'an surelerini oluşturan cümlelere verilen isimdir. Âyet Arapça'da kelime olarak delil, veri veya işâret anlamına gelmekte ve Kur'anda her iki anlamda da kullanılmaktadır. Türkçe olarak Âyet-î Kerîme ya da Yüksek delil şeklinde kullanımı yaygındır
Sure: Kur'an'ın yüz on dört bölümünden her biri
Sure başka bir anlamı: (Arapça: سورة), Kur'an'da ayetlerden meydana gelen 114 bölümden her biri. Sözlük anlamı yüksek rütbe, şeref, yüksek olarak yapılmış bina demektir.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.