Kişniş faydaları neler
Anavatanı Akdeniz bölgesi olan şifalı bitkinin boyu 60 mm ye kadar uzayabilir. En fazla Burdur, Isparta ve Konya illerimizde kültür bitkisi olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır. Aş otu, kişniş otu gibi isimlerle de anılan bitkinin altta bulunan yaprakları maydanoza çok benzer. Ancak üste çıkıldıkça yapraklar daha farklı bir görünüme kavuşur. Hoş olmayan kokusu olan yapraklar hafif tüylü yapıdadır. Yaz geldiğinde şemsiye gibi açan çiçekleri, pembe ya da beyaz renkte olur. Olgunlaştıktan sonra yuvarlak, açık kahverengi renkte tohum gibi kuru meyveleri olur. Meyvelerde bitkiyle aynı ismi taşır. Güneşin bol olduğu iklimleri seven, hafif topaklarda yetişen bitki, sonbahar geldiğinde ekilen tohumlarla çoğaltılır. Çapraz döllenme yapacağı rezene bitkisinden farklı yerlerde yetiştirilmesi daha uygundur. Şifalı özellikleriyle tarihte Mısırlılar ve Çinliler tarafından tıbbi bitki olarak kullanılmış, şifalı özelliği İncil'de bile yer almıştır. İçeriğinde olan tanen, uçucu yağlar, sabit yağlar, nişasta ve şeker gibi besin maddeleriyle sağlık açısından şifalı olmasını sağlamaktadır. Bitkinin meyveleri toplanmaya Ağustos'ta başlamaktadır. Bu Eylül ayına kadar devam eder. Eğer meyveler olgunlaşmadan toplanırsa, kötü bit kokusu olur.
Kişniş faydaları nelerdir?
- Bitkinin iştah açıcı özelliği bulunmaktadır. Mideyi uyarıcı etkisi nedeniyle sindirim kolaylaştırır ve hazımsızlık çekilmesine engel olur.
- Mide ve karın meydana gelen ağrıların tedavi edilmesinde kullanılır.
- Mide ve bağırsakta oluşan gazların giderilmesini sağlar
- Diyareyi kesen bir özelliğe sahiptir.
- Sinirleri yatıştırıcı etkisi bulunmaktadır
- Ciltte akne ve sivilcelerin tedavisinde antiseptik etkisi yapar
- Kadınlar açısından cinsel gücü arttıran etki yapar. Bu etkisinin erkeklerde fazla dozda kullanılması açısından yan etkileri olabilir. Bu nedenle erkeklerin kullanmaması tavsiye edilir.
- Kişniş balla ve zeytinyağıyla birlikte kullanıldığında, pamukçuk ve kurdeşene iyi gelir.
- Kadınlarda adet kanamalarını düzenler ve doğumu kolaylaştıran etki yapar.
- Ağızda kurusu çiğnendiğinde ağız kokularının giderilmesinde yardımcı olur
- Kişniş yağı haricen eklemlere uygulanırsa, romatizmal ağrıların giderilmesini sağlar
Kişniş kullanımı: Kişniş tohumlarının kullanımı daha çok yemeklerde baharat ve pastacılık sektöründe olur. Ayrıca içki yapımında ve şeker üretiminde kullanılır. Yaprakları taze olduğunda salatalarda ve yemeklerde kullanılır. Gövdesi ve kökleri sebze olarak değerlendirilir. Ülkemizde özellikle Doğu Anadolu bölgesinde fazla tüketilen bir besindir. Kişniş bu yörede salamura olarak hazırlanarak, dört mevsim tüketilmektedir. Özellikle salatalarda taze olarak tüketilen yaprakları, dişlerdeki cıva nedeniyle oluşan hücre zehirlenmesini önlemektedir. Bu etkisi bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Ayrıca sıcak suyla demlenen çayı da sıkça tüketilen bir bitkidir. Fazla yan etkisi olmasa da, çok tüketildiğinde dalgınlık ve baş dönmesi gibi etkiler yapabilir. Bu nedenle bitkisel tedavi amaçlı kullanıldığında, bir uzmana danışılmalıdır.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.