Kirpi Masalı Metni Etkinlik Cevapları

Kirpi Masalı Metni Etkinlik Cevapları
Kirpi Masalı Metni Etkinlik Cevapları ​​​​​​​4. Sınıf Özgün Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 15, 16, 17, 18, 19, 20 Etkinlik Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Yardımlaşmanın önemiyle ilgili arkadaşlarınızla konuşunuz. Bu konu hakkında hazırladığınız yazınızı arkadaşlarınıza okuyunuz.

Yardımlaşma ve dayanışma kavramları özellikle toplumun kalkındıran kavramlardır. Yardımlaşma sayesinde birçok kişide olurken yardım eden kişi de mutlu hissedecektir. Eski zamanlarda köy vereceğim bölüm köy meydanlarında İmece usulü yapılan çalışmalar yardımlaşmanın en iyi örneği olarak karşımıza çıkar. Böylece köylerde ortaya çıkan iş gücü tüm insanların Çünkü hakkını yardım etmesi ile çok kısa bir süre içinde çözümlenebilir. Düğünler, bayramlar, sünnetler gibi aktivitelerde halen kırsal kesimdeki insanlar birbirlerine yardım etmekte ve birbirlerinin ihtiyaçlarını gidermektedir.

1. ETKİNLİK

a. Metinde geçen aşağıdaki kelimelerin anlamını önce tahmin edip yazınız. Sonra bu kelimelerin anlamını sözlükten bulup tahminlerinizin doğruluğunu kontrol ediniz

hüzün
Tahminim: Sıkıntı, İnsanların üzgün olma durumu.
Sözlük anlamı: Gönül üzgünlüğü, gam, keder, sıkıntı.

dost
Tahminim: Güvenilen arkadaş
Sözlük anlamı: Sevilen, güvenilen, yakın arkadaş, gönüldaş, iyi anlaşılan kimse, düşman karşıtı

kurak
Tahminim: Yağışsız, susuz kalma durumu
Sözlük anlamı: Yağışsız (hava, mevsim, yıl)

b. Metinden hareketle anlamını sözlükten bulup öğrendiğiniz kelimeleri kendi sözlüğünüze ekleyiniz.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

1. Mor kirpinin yaşadığı yer nasılmış?
Mor kirpi, güneşin kızgın ve yağmurun ise çok az olduğu uzak ülkelerden birinde yaşamaktadır.

2. Mor kirpi neden ormanda dolaşmaya çıkmış?
Arkadaş bulmak amacıyla ormanda dolaşmaya çıkmıştır.

3. Ormandaki diğer hayvanlar neden mor kirpiyi yanlarında istemiyorlarmış?
Çünkü dikenliymiş ve dikenli olduğu kimse onunla arkadaşlık kurmak istemiyormuş.

4. Mor kirpi, yaşanan kuraklık sonuna nasıl bir çare bulmuş?
Yüksek bir tepeye çıkarak bir hoplayıp beş zıplayıp gökyüzündeki bulutları delik deşik ederek kuraklık sorununa çare bulmuş.

5. Metindeki hayal unsuru ögeler nelerdir?
Kirpinin zıplayarak bulutları delmesi, hayvanların yani kaplumbağa, zürafa ve kirpinin konuşması,

6. Metnin ana fikri nedir?
Hiç kimseyi dış görünüşünden dolayı dışlamamak, her canlının bir önemi olduğunu anlatmak olabilir.

3. ETKİNLİK

Metinde geçen aşağıdaki deyimi anlamına uygun olarak kullanacağınız bir cümle yazınız.

düşe kalka
İşi kimi zaman iyi, kimi zaman kötü olarak güçlükle, uğraşa uğraşa (yapmak).
"Düşe kalka son sınıfa kadar geldi."

4. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki cümlelerde büyük harflerin ve noktalama işaretlerinin kullanılma nedenlerine yönelik kuralları belirleyiniz. Belirlediğiniz kuralları arkadaşlarınızla paylaşınız

Birinci cümlede “Leopar” kelimesinin büyük harfle yazılmasının sebebi cümlenin başlangıcı olmasından dolayıdır. Cümle “Leopar” kelimesi ile başladığı için büyük harfle yazılmıştır.

İkinci cümlede ise “Geride” kelimesi ile cümle başladığı için büyük başlamıştır. Cümlenin ortasında “Durun” kelimesi alıntı yapılırken kurulan cümlenin başlangıcında olduğu için büyük harfle yazılmıştır. “Çare” kelimeside ünlem işaretinden sonra gelen cümlenin başlangıcında olduğu için büyük harfle yazılmıştır.

“Hiç” kelimeside nokta işaretinden sonra başlayan cümlenin ilk kelimesi olduğu için übyük harfle yazılmıştır.

Cevap: Leopar kelimesi cümlenin ilk kelimesinin ilk harfi olduğu için cümleye büyük harfle başlanacağı kuralından ötürü büyük harfle yazılmıştır. Durun gitmeyin abiler kısmında ise alıntı cümlelerin ilk harfinin büyük harfle başlaması gerektiğinden büyük harf kullanılmıştır. Yine Hiç ve Geride kelimelerindeki büyük harfler de cümleye başlanırken kullanılan ilk harf olduğu için büyük yazılmıştır.

b. Aşağıdaki cümlede neden ünlem işareti kullanılmıştır? Açıklayınız.

“Eyvah, işte geliyor!” demiş onu gören zürafa.
Cevap: Ünlem işaretleri, duygu uyarı ve ifade belirten ifadelerin sonuna konulur. Burada ise korku duygusunu belirtmek için kullanılmıştır.

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki açıklamalara göre metnin türünü belirleyiniz.

Aşağıdaki açıklamalara göre metnin türü “Hikaye Edici Metin” türüdür. Çünkü bir takım karakterlere yer verilmiş ve serim düğüm çözüm bölümleri bulunmaktadır.

Hikâye edici metin: Çeşitli karakterlerin başından geçen bir olayın; serim, düğüm, çözüm bölümleriyle anlatıldığı metinlerdir

Bilgilendirici metin: Bir konu etrafında çeşitli bilgiler veren; giriş, gelişme, sonuç bölümlerinden oluşan metinlerdir.

Cevap: Aşağıdaki açıklamalara göre metnin türü “Hikaye Edici Metin” türüdür. Çünkü bazı karakterlere yer verilmiş ayrıca da serim düğüm çözüm bölümlerine de yer verilmiştir.

6. ETKİNLİK

Yağmurun oluşumu ile ilgili internetten araştırma yapınız. Araştırma sonuçlarınızdan hareketle defterinize bilgilendirici bir metin yazınız.

Yağmur özetle yeryüzünde bulunan suların güneş ışınları aracılığı ile buharlaşıp gökyüzündeki yağmur bulutlarına ulaşması ardından bu bulutların dolduktan sonra kendini serbest bırakmasıyla oluşmaktadır.

Cevap: İlk olarak, aldığı güneş ısısı nedeniyle su buharlaşır. Oluşan su buharı yavaşça gökyüzüne doğru yükselir ve yoğunlaşır. Bu durumdan sonra su damlacıkları oluşur. Bu su damlacıkları bir araya geldiğinde, yağmurlar meydana gelir ve yeryüzüne düşer

7. ETKİNLİK

Metni bir kez daha sesli okuyunuz. Aşağıdaki ölçütlere göre uygun kutucuğu işaretleyerek sesli okuma çalışmanızı değerlendiriniz

Ölçütler
Kelimeleri doğru telaffuz ederek okudum. X
Metni gözlerimle takip ederek okudum. X
Vurgu ve tonlamalara dikkat ederek okudum. X
Noktalama işaretlerine dikkat ederek okudum. X

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki görselde anlatılmak istenen nedir? Arkadaşlarınızla tartışınız.

Görselde anlatılmak istenen yardımlaşmaktır. Yaşlılarımıza, hamile kadınlara, engelli insanlara elimizden geldiğince yardım etmemiz gerekir. Sadece bu insanlarla da sınırlı değildir. Yardıma ihtiyacı olan herhangi bir insana elimizden geldiğince yardım etmeliyiz.

Cevap: Görselde anlatılmak istenen duyguyu özetlersek, yardımlaşma ve saygının öneminin daha çok vurgulandığını söyleyebiliriz. Yaşlılara yardım etme, onlara yardımcı olma hem saygının hem de toplumdaki bir birey olarak kültürel değerlere sahip çıkmanın gereğidir.

9. ETKİNLİK

Farklı yazı karakterleri ile yazılmış aşağıdaki ifadeleri okuyunuz. Bu ifadeleri hangi durumlarda kullanmanız gerektiğini açıklayınız.
Teşekkür ederim.
Özür dilerim.
Seni seviyorum.
Geçmiş olsun.
İyi akşamlar.
Afiyet olsun.

Bu nezaket ifadeleri dediğimiz kullanımları birisine karşı iyi niyetlerimizi bildirirken, selamlaşır ve özür dilerken kullanırız.

10. ETKİNLİK

a. Noktalı yerlere, verilen kelimelerden uygun olanları yazarak aşağıdaki cümleleri tamamlayınız.

sapsarı nemli dimdik
Benim kedimin nemli tüyleri ve dimdik kulakları var

fazla yepyeni benim
Kitapçıdan benim için fazla bir kitap alır mısın?

yemyeşil uzun senin
Annem bana uzun tüllü, yemyeşil bir elbise aldı.

b. Cümleleri tamamlarken yazdığınız kelimelerden hangilerinde pekiştirme anlamı olduğunu belirtiniz.

Cevap: yemyeşil yepyeni ve sapsarı

SONRAKİ METNE HAZIRLIK

1. Bir gün süresince aile bireylerinizi, çevrenizdeki kişileri gözlemleyiniz. Bu kişilerin hangi olaylar karşısında, hangi duyguları hissettiklerini belirleyip defterinize not alınız.

Cevap: Büyüklerim genelde sabah uyanınca kahvaltı yapıp işe gidiyorlar. Annem evde kaldığında evi temizliyor, bulaşık yıkıyor, yemek yapıyor sonra da akşam olunca sofrayı kurup topluyor babam da akşam ona yardım ediyor. Ondan sonra oturup uykusu gelinceye kadar televizyon izliyor.

2. Etkin bir dinleyici olmak için neler yapabileceğiniz ile ilgili gazete, dergi, kitaplar ve İnternetten araştırma yapınız. Bu araştırmadan edindiğiniz bilgilerle bir sunum hazırlayınız. Sunumunuzun provasını yapmayı unutmayınız.

Sabırlı olun ve karşınızdaki insanın iletmeye çalıştığı mesajına saygı duyun.
Konuşan kişiye dikkatinizi verin, dikkatinizi dağıtacak başka şeylerle ilgilenmeyin.
Konuşan kişinin söylediklerini, zaman zaman kendi cümlelerinizle özetleyin ve karşınızdan teyit alın.
Önyargısız dinleyin.

1211
132
1243
99
72
107
288
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.