Kimyasal maddelerin insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkileri nelerdir
Kimyasal maddeler, doğrudan insanlarla temasa geçtiğinde zarar verenler ve vermeyenler olarak ayrılırlar. Zararlı kimyasal maddeler ve zararsız kimyasal maddeler bulunmaktadır. Saf ve doğal haliyle zararlı olmayan kimyasal maddeler, işlendikten ya da işlemden geçtikten sonra zararlı hale gelebilir.
Kimyasal maddelerin insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkileri şu şekildedir:
- Radyasyon üreten uranyum, radyum gibi maddeler insanları öldürebilir.
- Uranyum ve radyum çevredeki varlıklara da canlı ve cansız olarak zarar verebilir.
- Oksitlenmiş demir, insan sağlığına zararlıdır.
- Karbonmonoksit öldürücüdür ve havayı kirletir.
- Metan gazı patlayıcıdır ve çevreyi kirletir.
- Sülfirik asit zehirleyici ve delicidir.
Cıva (Hg) insan sağlığı üzerindeki zararlı etkileri
Hava, su ve besin yoluyla kolayca vücuda alınabilir. Zehirleyici özelliği vardır. Vücutta uzun süre kalarak, karaciğer ve böbrekte birikip birçok hastalıklara neden olur. Ayrıca beyinde birikerek sinir sisteminin fonksiyonlarında birtakım tahribatlara yol açar. Sinir sistemi tahribatıyla birlikte görme, duyma, konuşma ve davranış bozuklukları oluşturur. Sakat doğumlara, enzimlerin etkinliğinin bozulmasına ve hücre ölümlerine neden olur.
Cıva (Hg) çevre üzerindeki zararlı etkileri
Metalik hâlde iken buharlaşarak havayı kirletir. Çevreye bırakıldığında toprağı ve suyu kirletir. Zamanla dere yataklarında, göllerde ve denizlerde birikir. Suların diplerinde yaşayan balıklar, midye, istiridye ve diğer canlılar tarafından besin yolu ile insan vücuduna geçer ve zehirlenmelere yol açar. Kuş türlerinde ölümlere yol açan nedenlerin başında, cıvalı tarımsal zirai ilaçlar büyük rol oynar.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.