Kimya nedir, kimyanın alt ana disiplin ve alt disiplinlere bölünme süreci
Kimya, maddeleri meydana getiren yapıları, bileşimlerini, birbirine dönüşümlerini anlamak için çözümlemeler yapan bir bilim alanıdır yani kısaca doğada bulunan maddeleri inceleyen bir bilim dalıdır. Kimya alanının her geçen gün araştırma yaptığı konular genişlemektedir. Bu sebeple kimya da diğer tüm alanlarda olduğu gibi çalışma konuları ile ilgili daha derin çalışmalar yapmak ve olayları daha sistemli şekilde açıklamak için alt ana disiplinlere ayrılmıştır.
Kimyanın alt ana disiplinleri
Organik kimya: "Karbon kimyası" olarak da bilinir. Karbon bileşiklerini inceler. Kimyanın tıp, ilaç, tarım, boya gibi alanlarında faaliyet gösterir.
Analitik kimya: Maddelerin kimyasal bileşimini belirlemek ve bu alanla ilgili yeni yöntemler keşfetmek amaçları arasındadır. En temel amacı; bir bileşiğin hangi elementlerden ne kadar oranlarda birleşerek ortaya çıktığını bulmayı amaçlar.
Nükleer kimya: Atom altında bulunan olayları inceler. En temel konusu; radyoaktiftir.
Anorganik kimya: İnorganik bileşikleri inceler.
Elektrokimya: Elektrik enerjisi ile kimyasal değişim arasında meydana gelen etkileşimi inceler. Pillerin üretilmesi, madenleri saflaştırma teknikleri gibi konular çalışma alanlarıdır.
Fizikokimya: Kimya ile Fizik arasındaki ilişkiyi inceler. Sıcaklık, basınç, derişim gibi konular çalışma alanlarıdır.
Biyokimya: Canlıların yapısında bulunan maddelerin kimyasal özelliklerini inceler. "Canlı kimyası" olarak da bilinir.
Bu disiplinlerin dışında;
- polimer kimyası
- termokimya
- çevre kimyası
- farmosötik kimya
- jeokimya
- agrokimya
- foto kimya
- gıda kimyası
- tekstil kimyası
- teorik kimya
- sanayi kimyası
- medikal kimya
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.