Karasal iklimin tarımsal üretime etkisi
Karasal iklim, yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı geçmektedir. Ülkemizde de karasal iklim özellikleri görülmektedir. Özellikle Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Kuzey Marmara Bölümü’nde karasal iklim özelliklerine dayalı olarak tarımsal faaliyetler de yapılmaktadır.
Günümüzde karasal iklimin etkili olduğu yerlerde, buğday, arpa, saman, şeker pancarı, ayçiçeği gibi bitkilerin tarımları gerçekleşebilir. İç Anadolu Bölgesi’nin buğday ambarı olarak bilinmesi, tahıl ve baklagiller bakımından Doğu Anadolu Bölgesi’nin öne çıkması karasal iklim sayesinde gerçekleşmektedir. Orta Asya coğrafyasında da karasal iklimin hakim olduğu yerlerde tarım olarak bozkır tarımı yapılmaya devam etmektedir.
Karasal iklim, kışların soğuk ve kar yağışı, yazları sıcak ve kurak olması nedeni ile tarımsal üretimi kısıtlamıştır. Karasal iklimde üretilebilen ürünler sınırlı olup, tarım ürünlerine buğday, arpa, tahıl vb. tarım ürünleri örnektir.
- Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır.
- Yıllık yağış miktarı azdır.
- Yıllık ve günlük sıcaklık farkları yüksektir.
- Bitki örtüsü step ve bozkırdır.
Karasal iklim, deniz etkisinden uzak yerlerde ve Kuzey Yarımküre’de etkili olan iklim çeşidi. Kışları soğuk ve karlı geçer, yazlar ise genellikle sıcak ve kuraktır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.