Karadeniz Bölgesi'ndeki ekonomik faaliyetler
Karadeniz Bölgesinde dağlar denize paralel uzanır. Dağlık ve engebeli yapısı, iç kesimlerle ulaşımın yeterince gelişmemesi gibi nedenler bölge ekonomisini olumsuz etkilemiştir. Karadeniz Bölgesinde iklim her mevsim yağışlıdır. Bu nedenle bol yağış isteyen ürünler yetiştirilir. Doğal bitki örtüsü ormandır. Ormanların geniş yer kaplaması ormancılığın gelişmesini sağlamıştır.
Zonguldak’ta çıkarılan Taşkömürü, Ereğli ve Karabük demir çelik fabrikalarında demirin işlenmesinde kullanılır. Küre (Kastamonu) ve Murgul (Artvin)’da bakır yatakları vardır.
Ülkemiz ekonomisine katkısı
- Çayın tamamı,
- Taşkömürünün tamamı,
- Fındığın %83'ünü
- Deniz balıkçılığının % 75’i
- Bakırın % 50’den fazlası
- Yeşil mercimek ve patatesin %50'ye yakını,
- Mısırın %50'si
- Tütünün yaklaşık %15'i bu bölgeden elde edilir.
Tokat ve Amasya'da elma, Doğu Karadeniz kıyılarında kivi ve mandalina yetiştirilir.
Dağlık ve engebeli bir yapıya sahip olması, her mevsim yağışlı olması ve gür otlaklara sahip olması nedeniyle kırsal kesimde yaşayan halkın en önemli geçim kaynağı büyükbaş hayvancılıktır.
Bitki örtüsünün zenginliğinden dolayı arıcılık da yaygın olarak yapılan faaliyetlerdendir.
Balıkçılığın en fazla yapıldığı bölgemizdir. Ülkemizde denizlerden sağlanan balık üretiminin büyük bir kısmı Karadeniz Bölgesi'nden sağlanır.
Yağışlar çok olduğu için orman bakımından en zengin bölgemizdir. Bu yüzden kağıt, mobilya, sunta ve kereste fabrikaları gibi orman ürünlerine dayalı sanayi fazladır.
Bakır işletmeleri, kereste ve kağıt fabrikaları, çay, fındık, şeker, çimento, cam, demir-çelik fabrikaları bölgenin başlıca sanayi kuruluşlarıdır.
Bölge her mevsim yağışlı olduğu için deniz turizmi gelişmemiştir. Ancak sahip olduğu doğal güzellikler nedeniyle yayla turizmi yaygın olarak yapılan faaliyetler arasındadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.