Jeodezi ve Fotogrametri / Harita / Geomatik mühendisi ne iş yapar
Jeodezi ve Fotogrametri/Harita/Geomatik Mühendisi, arazi parçalarının biçim, konum, engebe vb. yönlerden durumunu, yerden ve havadan çekilen fotoğraflarla belirleyerek elde edilen verileri haritada çizgiler hâlinde gösteren kişidir.
Jeodezi ve Fotogrametri/Harita/ Geomatik Mühendisleri;
• Proje hizmetlerine yönelik büyük ölçekli haritalar oluşturur,
• Harita yapımı için öncelikle yeryüzü üzerinde kontrol noktası ağları oluşturur ve jeodezik ölçümler yapar,
• Arazide ekipler hâlinde çalışarak yapılan jeodezik ölçümleri bilgisayarla milimetrik düzeyde hesaplar,
• Bu şekilde elde edilen koordinat ve detay bilgileri belli ölçekte çizerek harita elde eder,
• Harita yapımında fotogrametri, arazi bilgi sistemleri, yapay uydular aracılığıyla ölçme, klasik haritacılık gibi çeşitli yöntemler kullanır.
Jeodezi ve Fotogrametri/Harita/Geomatik Mühendisi olmak isteyenlerin, şekil ve uzay ilişkilerini görebilen, çizim yapabilme yeteneğine sahip, başkalarıyla işbirliği hâlinde çalışabilen, sabırlı, dikkatli, gözlem yapabilen kişiler olması gerekir. Bu kişiler iş yerinin durumuna göre topoğraflar, şehir plancıları, inşaat, ziraat, jeoloji, jeofizik, çevre, petrol mühendisleri ile işbirliği hâlinde çalışırlar ve çalışmalarında birinci derecede verilerle ilgilidirler. Harita mühendisleri işlerini hem büroda hem de açık havada yürütürler.
Mesleğin eğitimi, üniversitelere bağlı Mühendislik Fakülteleri, İnşaat Fakülteleri ve Mühendislik-Mimarlık Fakültelerinin Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği, Harita Mühendisliği ve Geomatik Mühendisliği bölümlerinde verilmektedir.
Taşınmaz mal hukukunu güvence altına alan kadastro, su, şehir imar planları, toprak dağıtımı, ormancılık, yol yapımı, sulama ve kurutma, elektrik ve etüt, coğrafi-jeolojik ve arkeolojik araştırmalar, vergileme, doğal afetlerden korunma vb. bu mühendisliğin çalışma alanlarını oluşturur. Yurtiçinde çalıştıkları kurumlardan bazıları şunlardır: Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İller Bankası, Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belediyeler vb. Ayrıca özel sektörde müteşebbis veya mühendis olarak hizmet vermektedirler.
Benzer Meslekler;
- Jeoloji Mühendisi
- Çevre Mühendisi
- Şehir ve Bölge Planlamacısı
- Mimar
- İnşaat Mühendisi
Meslek BilgileriMeslek Kodu : 2165.08Meslek Adı : Jeodezi Ve Fotogrametri/Harita/Geomatik MühendisiM. Ana Grubu : Profesyonel Meslek MensuplarıM. Alt Ana Grubu : Bilim Ve Mühendislik Alanlarındaki Profesyonel Meslek MensuplarıM. Grubu : Mimarlar, Planlamacılar, Harita Mühendisleri Ve TasarımcılarM. Birim Grubu : Haritacılar Ve Harita MühendisleriGereken Minimum Eğitim Düzeyi : Lisans
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.