İslam ekonomisinin ahlaki temelleri nelerdir
İslam ekonomisi, İslami emirler ve kurallar doğrultusunda kuralları belirlenmiş ekonomik ve iktisadi düzen olarak bilinmektedir. İslam ekonomisi ana ilkeleri olarak faiz, risk almadan para kazanmak, kumar ve ticarette aldatmak kesinlikle yasaklanmıştır. İslam, zenginlerin malları doğrultusunda her yıl kırkta birinin zekat olarak verilmesini emreder. Kazancın emek karşılığında elde edilmesi doğrultusunda faiz haram kılınmıştır. Paranın saklanması halinde zekat verilmesi gereği ile paranın ekonomiye sokulmasına öncülük edilmektedir.
İslam ahlakı, ekonomik işlerimizde öncelikle helal kazanç olması gerektiğini vurgular. Kul hakkını gözetmek, infak etmek (zekât ve sadaka vermek), paylaşmak, işçinin işini güzel yapması, işverenin de işçiye haksızlık etmemesi İslam’ın ekonomik ilişkilere koyduğu sınırlardır. Sosyal denge ve adalet bu sınırlar gözetilirse sağlanır. Aksi halde toplumda güvensizlik oluşur, gelir ve servet dengesi sağlanamaz.
İslam ekonomisinin temellerinden biri de Müslüman kişinin cömert olmasıdır. Cömertlik eldeki maddi ve manevi imkânları hiçbir karşılık beklemeden gönüllü olarak paylaşmaktır. Cömert olmak Müslümanı cimrilikten korur. İsar, Müslüman kardeşini kendine tercih etmek, önceliği Müslüman kardeşine vermek demektir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.