Isıl işlemcisi ne iş yapar
sıl İşlemcisi, kancalar, zincirler, tarım araçları ve benzeri metal yapılı eşya ile demir ve benzeri maden parçalarını el ve iş tezgâhları yardımı ile bükerek, döverek veya kalıpla biçimlendirerek işleyen ve onaran kişidir.
Isıl İşlemcileri;
• Metali seçer ve ocakta ısıtarak tavlar. Örsün üzerine yerleştirir, çekiçle döverek, keserek ve zımparalayarak biçim verir,
• Parçaları yeniden ısıtır, katalizör maddeleri koyar ve çekiçleyerek birleştirir,
• Son şekli verilen parçaları tekrar ısıtarak tavları sertleştirmek için su verir.
Bu mesleği yapacak kişilerin şekilleri doğru algılayabilen, zihinde canlandırabilen, el becerisi olan, el ve gözünü eşgüdümle kullanabilme yeteneklerine sahip, alet ve makinelerle çalışmaktan hoşlanan kişiler olması gerekir. Isıl İşlemcileri atölyede çalışır. Çalışma ortamı çok sıcak, gürültülü ve kısmen kirlidir. Kişi yalnız çalışır. Müşterilerle ve diğer çalışanlarla kısa süreli iletişim dışında genellikle alet ve makinelerle ilgilidir.
Mesleğin eğitimi, yeterli başvuru olması durumunda mesleki eğitim merkezlerinde metal teknolojisi alanı Isıl İşlem dalında kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir. Ayrıca, mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarının aynı alan ve meslek dalında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir.
Meslek elemanları tarımda kullanılan araç ve gereçler ile bazı aletlerin yedek parçalarını üretmektedirler. Özel sektöre ait fabrikalarda, atölyelerde çalışabilirler. Üretilen ürünlerin çoğunun seri üretimi olmadığı için sıcak demircilerin iş imkânı artmaktadır.
Benzer Meslkeler;
- Soğuk Demirci
- Şahmerdan Operatörü
- Demir Dövme Pres Operatörü
- Takım ve Kalıp Yapıcısı
- Sac İşçisi
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.