İnsanlarda tat alma duyusunda oluşan azalmanın nedenleri
Koku ve tat alma rahatsızlıkları doğuştan meydana gelebildiği gibi sonradan da oluşabiliyor. Doğuştan var olan koku ve tat bozukluklarında hasta tek bir kokuyu veya bazı kokuları alamıyor.
Doğuştan meydana gelen koku ve tat alma bozukluklarına spesifik anozmi deniliyor. Sonradan kazanılan koku ve tat alma bozuklukları ise bazı nedenlere bağlı olarak gelişebiliyor, bunlar;
- Yaşlanma
- Soğuk algınlığı, grip, alerji
- Sinüs enfeksiyonu
- Tükürük bezi hastalığı
- Nazal polipler
- Beyin sarsıntısı veya kafa travması
- Demans veya Alzheimer hastalığı
- Şizofreni
- Parkinson
- Diş çürüğü
- Kuru ağız
- Vitamin eksikliği
- Kimyasal kokulara maruz kalma
- İlaçlar
- Uyuşturucu kullanımı
- Baş veya boyun bölgesinde radyasyon tedavisi
- Sigara içmek
- Yüz felci
- Parkinson hastalığı
- Travmalar
- Mulipl Skleroz
- Kafa tabanı tümörleri
Koku ve tat bozukluğu belirtileri, koklama veya tat almadaki yetersizlik ya da çarpık koku veya tat alma duyusu ile ortaya çıkar. Tat alma duyusu, koku alma duyusuna bağlıdır - eğer koku alma duyusunu kaybederseniz, yemeğin tadını iyi alamaz hatta bazı tatların tamamen kaybolduğunu fark edebilirsiniz.
İnsan dilinin tespit edebildiği dört çeşit tat türü vardır. Bunlar; tatlı, tuzlu, ekşi ve acıdır. Bazı hastalar bu tat türlerinden bir veya birkaçını ya da hepsini kaybedebilirler. Bunun yanı sıra koku ve tat bozukluğu yaşayan hastaların bazılarında daha önce sevdikleri kokular ya da tatların artık rahatsız edici olduğu gözlemlenmektedir.
Eğer, grip veya buna bağlı hastalıklar dışında koku almada veya yediğiniz gıdaları tüketirken herhangi bir sorun yaşıyorsanız mutlaka en kısa süre içerisinde bir doktora danışmanız tavsiye edilmektedir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.