İnce ve kalın kenarlı merceklerin odak noktaları nasıl belirlenir

İnce ve kalın kenarlı merceklerin odak noktaları nasıl belirlenir
İnce ve kalın kenarlı merceklerin odak noktaları nasıl belirlenir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kalın kenarlı merceklerde ışın demeti kırıldıktan sonra birbirinden uzaklaşarak yollarına devam ederler. Birbirinden uzaklaşan bu ışınların doğrultuları merceğin önünde bir noktada kesişir. Bu noktaya kalın kenarlı merceğin odak noktası denir.

İnce kenarlı merceklerde ışık odak noktasından başlayarak kırılırken, kalın kenarlı merceklerde ışık odak noktasından geçerek her yere dağılır. Bu gözleme göre odak noktasını bulabiliriz. Kalın kenarlı merceklerde asal eksene paralel gelen ışınlar, uzantıları bir noktadan geliyormuş gibi mercekten kırılır. Kırılan ışınların uzantılarının kesiştiği bu nokta kalın kenarlı merceklerin odağıdır. İnce kenarlı merceğe gelen ışına paralel bir yardımcı asal eksen optik merkezden geçecek şekilde çizilir.

İnce kenarlı mercek

  • Ortası şişkin kenarlı incedir.
  • Diğer ismi Yakınsak Mercek'tir.
  • Işık, merceğin odak noktasından geçecek şekilde kırılır.

Kalın kenarlı mercek

  • Kenarları kalın ortası incedir.
  • Diğer ismi Iraksak Mercek'tir.
  • Işınlar bir noktadan çıkıyormuş gibi dağılacak şekilde kırılır.

4
6
73
85
6
4
26
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.