İlk Türklerde devleti oluşturan unsurlar
İlk Türk devletlerinde devleti oluşturan en büyük unsurlar boylardır. Göçebe hayatı yaşayan Türkler Boylar halinde yaşadıkları için bir kaç boy bir ara gelip yaşadıkları yerleri kendileri yönetmek istedikleri için hemen devlet kuruyordu.
Devletin temelinde kutsal olan liderin gücünü kabul edip ona yapılan itaat ile boyların birlikteliğidir. Devlet işlerin öne çıkan gelenek ve törelerdir. Devletin yazılmamış anayasası ve kanunları törelerdir. Töre lider ölünce devlet çocukları arasında ölünecek dediği için ilk Türk liderin ölümünden sonra bölünmüş ve iktidar kavgaları yüzünden yıkılmışlardır.
Birde kut geleneği vardır. Devletlerin devamında büyük önem taşır Devletin lideri kutsaldır. Tartışılmaz kararlarına karışılmaz. Lider kurultay kararlarına uymak zorundadır. Bu günümüzdeki güçler ayrılığıdır. Yasama, yürütme ve yargı farklı ellerde toplanmıştır.
İLK TÜRKLERDE DEVLETİ OLUŞTURAN UNSURLAR
Bağımsızlık (Oksızlık), İstiklalden mahrum bir topluluğu ölmüş olarak kabul eden ilk Türklerde bağımsızlığa oksızlık denilmiştir. Hiçbir kavme boyun eğmemek Türklerde millî bir karaktere dönüşmüştür.
Ülke, bağımsız bir devletin hak ve yetkilerini herhangi bir kısıtlamaya tabi olmadan kullanabildiği coğrafî bir alandır. İlk Türk devletlerinde yurt sözü daha çok vatan için kullanılmış, o dönemde ülke sınırlarına da yaka denilmiştir.
Halk (Kün), “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın!’’ sözünde dile getirilen halk, devleti yaşatan ve kağanı başarılı kılan en önemli unsurdur. İlk Türklerde ferdin adaletle yönetilmesi ve ekonomik olarak rahat bir yaşantıya sahip olması esastır.
Teşkilat, Türkler, tarih boyunca çok iyi işleyen idari ve askerî teşkilatlar kurmuş ve bu sayede günümüze kadar varlıklarını devam ettirmiştir. Konargöçer hayat, Türklerin disiplinli ve teşkilatlı bir şekilde yaşamasını sağlamıştır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.