İletişimde etkin dinleme nedir
İletişim kurulan kişiyi; yargılamadan, sözünü kesmeden, o kişiyle göz teması kurarak, anlatılmak isteneni tam ve doğru biçimde almaya etkin dinleme denir. Günümüzde yanlış anlaşılmaların çoğu etkin dinleme yapamadığımızdan kaynaklanmaktadır. Dinlemek kolay gibi görünse de oldukça zor ve sabır isteyen bir eylemdir.
Etkin dinleyen kişi karşısındakinin yüzüne bakar, onunla göz teması kurar ve konuşulanı anladığını ifade edecek biçimde beden dilini kullanır. Sözlü geri bildirimlerde bulunur. (Evet, anlıyorum, hı hı gibi) Anlamadığı yerleri geçiştirmez, anlamak için sorular sorar. Örneğin bir öğrencinin derste öğretmene: “Şu konuyu anlamadım.” demesi öğrencinin hem dersi etkin dinlediğini hem de geri bildirim verdiğini gösterir. Atalarımız “İki dinle, bir konuş.” demişlerdir. Bu atasözünden kişinin az konuşup çok dinlemesi, dinlediğini anlaması, yerinde ve zamanında konuşması gerektiği anlaşılmaktadır. Bu sebeple dinleme en önemli iletişim davranışıdır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.