İç ve dış turizm nedir
İnsanlar bir ülkeden başka bir ülkeye çalışmaya gitmekte, bir ülkede üretilen ürünler başka ülkelere satılmaktadır. İnsanlar yaptıkları ekonomik faaliyetler sonucunda da birbirlerini tanımaktadır. İnsanlar arasındaki etkileşimin en yoğun gerçekleştiği ekonomik faaliyetlerden biri turizmdir.
Turizm, iç ve dış turizm olmak üzere ikiye ayrılır. Ülke halkının kendi ülkesinde yaptığı geziler iç turizm olarak bilinir. Çorum’da yaşayan birinin Kars’taki Ani Harabeleri’ni, Rize’de yaşayan birinin Çanakkale Şehitleri Abidesi’ni görmeye gitmesi iç turizme örnektir.
Turistlerin kendi ülkesi dışına yaptığı geziler ise dış turizm olarak adlandırılır. Kanada’da yaşayan birinin Adıyaman’daki Nemrut Dağı’na gelmesi, İsveç’te yaşayan birinin Peru’daki Machu Picchu (Maçu Piçu) Antik Kenti’ni görmeye gitmesi dış turizme örnektir.
Turizm, ülkemizde yapılan ekonomik faaliyetler arasında önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle turizm, bacasız sanayi olarak da adlandırılır. Ülkemizdeki doğal güzellikler, tarihî mekânlar, yapıtlar ve nesneler dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan insanların dikkatini çekmektedir.
Turizm Çeşitleri
- Bireysel Turizm
- Kitle Turizmi
- Grup Turizmi
- İç Turizm
- Dış Turizm
- Pasif Dış Turizm
- Aktif Dış Turizm
- Gençlik Turizmi
- Yetişkin Turizmi
- Üçüncü Yaş Turizmi
- Sosyal Turizm
- Lüks Turizm
- Deniz Turizmi
- Kongre(Toplantı) Turizmi
- Sağlık turizmi
- Yat Turizmi
- Mağara Turizmi
- Dağ Ve Kış Turizmi
- Av Turizmi
- Golf Turizmi
- İnanç Turizmi
- Yayla Turizmi
- Akarsu Turizmi
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.