Hücre zarının farklılaşarak oluşturduğu yapılar
Zara gömülü olan proteinler, lipit tabakasında kanallar oluşturup madde geçişinde, hücrelerin birbirini tanımasında ve seçici geçirgenlikte rol oynar. Glikolipitler ise zarın dış yüzeyinde bulunup diğer hücrelerle iletişimi sağlar. Tanıma, koruma gibi görevleri de vardır. Hücreler canlı yapılar oldukları için bulundukları ortam ile sürekli iş birliği ve iletişim hâlindedir. Bu etkileşim sırasında madde alışverişi yapar ve bu olay kontrollüdür. Ancak alkol, kloroform, eter gibi bazı yağı çözen maddeler, hücre zarının yapısına zarar verip seçici geçirgen özelliğini bozar. Hücre zarından solunum gazları kolay geçerken yağı çözenler (alkol), çözemeyenlere göre; yağda çözünenler (A, D, E, K vitaminleri), çözünemeyenlere (B, C vitaminleri) göre; nötr atomlar, iyonlara göre; (-) yükler, (+) yüklere göre daha kolay geçer. Ayrıca monomerler (glikoz, aminoasit, yağ asidi vb.) polimerlere göre hücre zarından daha kolay geçer.
Hücre Zarının Farklılaşarak Oluşturduğu Yapılar
Mikrovilluslar, Hücre zarının dışa doğru oluşturduğu uzantılardır. İnce bağırsakta emilim yüzeyini artırmaya yarar.
Yalancı Ayak, Hücre zarının dışarıya doğru oluşturduğu geçici uzantılardır. Amip, akyuvar gibi hücrelerde daha çok bulunur.
Sil, Hücre zarının uzantılarıdır. Paramesyumda hücrenin hareketini sağlar. Memelilerin solunum yollarının iç yüzeyi de sillidir. Bu sillerin hareketi, mukus ve tozları uzaklaştırır.
Kamçı, İnce, uzun ve iplik benzeri yapılar olup hücre yüzeyinden çıkar. Hücrede bir ya da iki tane bulunur. Memeli spermlerindeki hareket, kamçı ile sağlanır.
Mezozom, Bakterilerde hücre zarının oluşturduğu zar kıvrımlarıdır. Mitokondrinin görevini üstlenmiştir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.