Hristiyanlığın ibadetleri, kutsal mekânları ve sembolleri

Hristiyanlığın ibadetleri, kutsal mekânları ve sembolleri
Hristiyanlığın ibadetleri, kutsal mekânları ve sembolleri hakkında araştırmayı yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Hristiyanlığın inanç esasları, bu dinin kutsal kitaplarında açık ve net bir şekilde belirtilmiş değildir. Bu sebeple Hristiyan mezhepleri arasında inanç konusunda görüş ayrılıkları söz konusudur. Bununla irlikte Havariler Kredosu denilen inanç esasları, hemen hemen bütün Hristiyanlarca kabul edilmektedir. Havariler Kredosu’nda belirlenen inanç esasları şunlardır: “Ben Tanrı’ya, kudretli Baba’ya ve onun biricik oğlu Rab İsa’ya, Bakire Meryem ve Kutsal Ruh’tan doğmuş olduğuna, Pilatus zamanında çarmıha gerildiğine, öldüğüne ve gömüldüğüne, üçüncü gün ölüler arasından dirildiğine, göklere yükseldiğine, Baba’nın sağında oturduğuna, oradan ölüleri ve dirileri yargılamak üzere ineceğine inanırım. Ve Kutsal Ruh’a, evrensel kiliseye ve azizlerin birliğine, günahların bağışlanacağına, ölülerin dirileceğine ve sonsuz hayata inanırım.”

Kutsal Mekânlar, Ritüeller ve Semboller

Kiliseler, Hristiyanlıkta kutsal sayılan mekânlardır. Hristiyanların bir araya gelip ayin yaptıkları mekânlara kilise denir. Kilise kavramı, mezhep anlamında da kullanılır. Katolik kilisesi, Ortodoks kilisesi ifadeleri buna örnek verilebilir. Kiliselerin büyük olanlarına katedral, küçük olanlarına ise şapel denir.

Hristiyanlıkta Tanrı’nın da katıldığına inanılan ve sakrament denilen belli ayinler vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
Vaftiz:
Hristiyan olmanın ilk adımı ve şartı olan vaftiz, aynı zamanda bir kiliseden diğerine geçmek için de gereklidir. Vaftiz, Hz. Âdem’in (a.s.) işlediği asli suçtan kurtulmanın da tek yoludur. Bu sebeple Hristiyanlıkta vaftizsiz ölenin, asli suçtan arınmadığı için günahkâr öldüğü kabul edilir. Kilisede yapılan vaftiz; kişinin suya daldırılması, suya batırılması, kişiye su serpilmesi ve dökülmesi ile gerçekleştirilir.
Evharistiya/Ekmek-Şarap Ayini: Hz. İsa’nın (a.s.), çarmıha gerilmeden önce havarileriyle yediği son akşam yemeğinin hatırasına yapılan ayindir. Pazar günleri kilisede yapılmaktadır.
Konfirmasyon/Kuvvetlendirme: Vaftiz edilen çocuğun, takdis edilmiş bir yağla vücudunun yağlanması şeklinde gerçekleştirilen ayindir. Bu ayin, vaftizin kuvvetlendirilmesi anlamına gelir.
Günah İtirafı/Tövbe: Günah işleyen kişinin, günahını kilisede itiraf etmesi ve rahibin, Baba, Oğul ve Kutsal Ruh adına o kişinin işlediği günahı bağışlamasıdır.
Son Yağlama: Ölümü yaklaşan hastalara uygulanan bir ayindir. Hastanın şifa bulması, günahlarının bağışlanması ve rahat bir şekilde ölmesi amacıyla yapılmaktadır.

Rahip Takdisi: Din adamlarının rahip olarak atanması ayinidir. Bu ayinde ataması yapılan kişi, hayatını Hristiyan topluluğuna adamayı vadeder.
Evlilik: Evlenecek çiftlerin kilise tarafından takdis edilmesi ve mukaddes bir bağla birbirine bağlanmasını ifade eden bir ayindir.
Ortodoks ve Katolikler yukarıdaki sakramentlerin hepsini benimseyip uygularken Protestanlar sadece vaftizle Evharistiya’yı kabul ederler.

90
124
33
32
43
33
61
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.