Her şey nasıl yazılır, birleşik mi, ayrı mı
Her şey yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimeler arasında bulunuyor. Türk Dil Kurumu bu kelimenin doğru yazılışı ile ilgili detayları örneklerle paylaşmıştı. İşte ‘her şey’ kelimesinin yazılmasıyla ilgili bilgiler…
Her şey nasıl yazılır
TDK sözlüğü içerisinde “herşey” araması yapan kişiler “bu sözcük bulunamadı” uyarısı ile karşı karşıya kalıyor. Yani Türk Dil Kurumu’na göre her şey kelimesi ayrı olarak yazılır.
TDK her şey örnek cümleler
Türk Dil Kurumu’nun her şeyin yazılı ile ilgili verdiği örnekler şöyle…
- Her şeyin vakti var
- Her şeyin yenisi, dostun eskisi
- Her şeyin yokluğu, yokluktur
- O günden sonra her şeyin daha güzel olacağına inandı.
Sonuç olarak “her şey” kelimesinin birlikte yazılması yanlıştır. Bu kelimenin doğru yazılışı “her şey” şeklinde olmalıdır.
Herşey bitti. YANLIŞ
Her şey bitti. DOĞRU
Bitişik yazılan birleşik kelimeler (TDK'ya göre)
Belirtisiz isim tamlamaları, sıfat tamlamaları, isnat grupları, birleşik fiiller, ikilemeler, kısaltma grupları ve kalıplaşmış çekimli fiillerden oluşan ifadeler yeni bir kavramı karşıladıklarında birleşik kelime olurlar. Birleşik kelimeler belirli kurallar çerçevesinde bitişik veya ayrı olarak yazılır.
Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
Buna göre birçok, birkaç, hiçbir vb. gibi kelimeler birleşik yazılmaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.