Günümüz teknolojisine ilham kaynağı olan canlılar

Günümüz teknolojisine ilham kaynağı olan canlılar
Günümüz teknolojisine ilham kaynağı olan canlılar hakkında sizlere bilgiler vereceğiz.

Sonar, ses dalgalarını kullanarak cisimlerin uzaklık ve konumlarını tespit etmeye yarayan cihazdır. Bucihaz yine yunuslarda var olan özellik model alınarak tasarlanmıştır. Yarasalar görme kapasitesi düşük hayvanlardır. Yarasaların çevreye yaydıkları ses dalgaları, engellere çarpıp geri döner ve canlı bu şekilde hareket yönünü ve hızını belirler. Radarlar da yarasaların bu özelliğinden esinlenerek üretilmiştir. Arıların gözleri altıgen şeklindedir ve bu sayede görüş alanı oldukça geniştir. Bu yapısal özellik örnek alınarak teleskoplara da altıgen şeklinde aynalar takılmış ve daha geniş bir alanın gözlenmesi sağlanmıştır. Kar ayakkabıları da karda rahatça yürüyebilen hayvanların ayak yapısına bakılarak; geniş, uzun ve yayvan olarak tasarlanmıştır.

Kalamar, mürekkep balığı ve ahtapot gibi kafadanbacaklı yumuşakçalar, su püskürtmeye dayanan tepkili yüzme sistemlerine sahiptirler. Mühendisler yumuşakçaların bu özelliklerinden ilham alarak hız teknolojisini geliştirmeye çalışıyorlar.

Istakozlar çok hassas bir koku alma duyusuna sahiptirler. Bu duyu, koku sensörleri geliştirmeye çalışan robot mühendislerinin önünde yeni ufuklar açacak özellikler taşımaktadır. California, Berkeley Üniversitesi’nde Biyoloji Profesörü ve College of Letters & Science adlı derginin başyazarı olan Mimi A. R. Koehl bu konuyla ilgili olarak şunları söylemektedir:

“Eğer dalgıçları göndermek istemediğiniz zehirli bölgelere yollayacak insansız taşıtlar ya da robotlar yapmak istiyor ve bunların kokuya göre yer belirlemesini istiyorsanız, bunlar için burun veya koku alan antenler tasarlamalısınız.”

Midyeleri doğada gördüyseniz, neredeyse suyun altındaki her yüzeye yapıştığını görürsünüz. Midyelerin ürettiği bu özel yapışkan sıvı sadece suya dayanıklı değil, aynı zamanda suyun altında kuruyabiliyor, hatta bozulduğu zaman kendini tamir edebiliyor.

Midyeleri inceleyen biliminsanları, bu yapışkanı oluşturan proteinlerin yapısını çözmüş durumda. Hatta bu araştırmalar daha güçlü, suya dayanıklı ve zehirli olmayan kontrplak ahşap yapıştırıcı üretmekte başarılı olmuş.

Neredeyse kör olan yarasalar, çevresiyle etkileşime girmek için etrafa ultrason denilen çok yüksek titreşimli ses dalgaları yayar. Bu sesler,çevreye çarpıp geri yarsaya döner. Bu şekilde yarasa etrafı hakkında bilgi sahibi olur.İşte radarda aynı prensiple çalışır.

Nautilos balığı, dalmak istediğinde vücudunda bulunan özel odacıkları su ile doldurur. Yüzeye çıkmak istediğinde ise, bu odacıkları ürettiği özel bir gazla doldurur. Denizaltılarda aynı prensiple çalışır. Tek fark, yüzeye çıkmak istediklerinde özel gaz üretmek yerine pompalarla suyu başaltmaktır.

Balinalar, suda hareket etmek için geniş çift bölmeli yüzgeçlerini kullanır. Dalgıçların kullandığı palet, işte bu yapıdan esinlenilerek yapılmıştır. Bu sayede az güç kullanarak daha hızlı yüzebilmektedirler.

Yolcu uçagı tipindeki uçaklar, akbabalardan esinlenilerek yapılmıştır. Akbabaların kanatlarındaki özel aero dinamik yapı, taklit edilerek koca koca uçakların havada uçabilmesini sağlamıştır.

Kaynak:Eğitim Sistem

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.