Geleneksel çocuk oyunları hakkında bilgi
Yağ satarım bal satarım: Oyuna başlamadan önce bir ebe seçilir daha sonra ebe dışındaki herkes yerde daire oluşturacak şekilde otururlar ve oyun başlar. Ebenin elinde bir tane mendil olur ebe dairenin etrafında dönerken "Yağ satarım bal satarım" tekerlemesi söylenir. Daha sonra ebe mendili dairedeki oyuncuların birinin arkasına mendili bırakır mendilin arkasına bırakılan oyuncu mendili alıp ebeyi kovalar , ebe ise dairenin etrafında bir tur atıp yerine oturur eğer arkasına mendil bırakılan oyuncu ebeyi yakalarsa ebe değişmez ve bu şekilde devam eder
Tombik: Takımlar belirlendikten sonra ortaya üst üste taşlar dizilir karşı bir takım taşların orada diğer takım ise taşların karsısında ki belirli bir mesafede beklerler. Topu atacak takım takım üyeleri bitene kadar atış yapar her takım üyesi bir defa atış yapar 3 kişilik bir takımda 3 top atıldıktan sonra taşlar yıkılmamışsa eğer sıra diğer takıma geçer. Taşlar yıkıldıktan sonra taşların yanında duran takım taşları dağıtır ve topu kendi aralrında bribirlerine atarlar karşı takım taşları dizmeye çalışırsa onları vururlar ve oyunu kazanırlar. Oyun bu şekilde devam eder.
Birdirbir: Birdirbir takımsız bir oyundur kişiler eğilir ve birbirlerinin üstünden atlarlar atladıkları zaman"birdirbir yerin dibine gir" tekerlemesini söylerler. Atlayamayan kişi eğilir ve diğerleri oyuna devam ederler.
Saklambaç: Oyuna başlamadan önce bir ebe seçilir. Ebe taşa veya ağaca ellerini dayar ve gözlerinide elleri ile kapatır. Ebe saymaya başlar sayma süreci bittiğinde "Önümdeki arkamdaki sağımdaki solumdaki ebe sobe " der ve gözlerini açar .Bir kişiyi görürse eğer hemen saydığı yere koşup onu ebeler, ama gördüğü kişi ondan önce onu sobeleyebilir. Ebe kişi topal tilki diye bağırırsa eğer saklanan kişiler tek ayak üzerinde zıplayarak ebelemeye çalışırlar eğer ebeleyemezlerse onlar ebe olur ve oyun böyle devam eder.
İstop: Bütün oyuncular çember olacak şekilde dizilirler. Çocuklardan birisi ebe seçilir. Topu alıp çemberin ortasına geçer. Ebe olan çocuk topu havaya atarken arkadaşlarından birisinin ismini söyler.Eğer ismi söylenen çocuk top yere düşmeden tutarsa o çocuk ebe olur. Yine topu bir arkadaşının ismini söyleyerek havaya atar. İsmini söylediği kişi top yere düşmeden tutamazsa, topu tuttuğu ilk anda istop demesi gerekir. Ebe istop dediğinde bütün çocuklar hareketsiz kalırlar. Ebe o anda bir renk söyler ”örneğin, kırmızı” çocuklar söylenen renkte bir nesneyi tutarlar ya da dokunurlar. Rengi bulan çocuklar tuttuğum elinde kalsın derler. Söylenen renkte bir nesne tutamayan çocuklar ebe tarafından vurulabilir. Vurulan ilk çocuk ebe olur ve oyun bu şekilde devam eder. Eğer ebe hiç kimseyi vuramazsa tekrar ebe olarak oyuna devam eder.
Körebe: Körebe oyununda elinde değnek olan oyuncunun sözleri bağlanır ve bu oyuncu diğer oyuncuların ortasında bekler. Etrafında halka şeklinde duran diğer oyuncular şarkı söylerler ve ellerini çırparlar. Ebe, oyunculara dokunup onları tanımaya çalışır ve kim olduklarını bilirse bildiği kişi ebe olur. Oyun bu şekilde devam eder.
Beş taş oyunu: Beştaş, en az iki kişi ve beş küçük taşla oynanan bir çocuk oyunudur. Taşlar, bir avucun içine hepsinin sığabileceği kadar küçük olmalıdır. Oyun esnasında, oyuncu taşı düşürürse veya yerdeki taşı alamazsa oyundan çıkar ve oyun oynama sırası diğer oyuncuya geçer. Oyuncular yere oturarak oynarlar. Kurayla belirlenen birinci kişi oynamaya başlar. Taşlardan birini eline alır, havaya doğru atar, o havada iken diğer taşlardan birini eline alıp havadaki taşı tutması gerekir, tabi bunu yaparken seri olması gerekmektedir. Taşları önce birer birer, sonra ikişer, üçer ve dörderli gruplar halinde toplar ve bir sonraki aşamaya geçer. Bir sonraki aşamada, oyuncu işaret parmağını orta parmağın üzerine koyarak elini köprü yapar. Öteki oyuncunun seçtiği taşa değdirmeden tüm taşları bu köprüden geçirir. Bu şekilde de taşları toplarsa bir sonraki aşamaya geçer. Son aşamada ise taşların tümünü havaya atıp elinin tersiyle tutar ve bunları da fırlatılıp bu kez avuçla yakalar. Avucunda ne kadar taş varsa o kadar sayı kazanır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.