Geçmişten Günümüze Bilginin Serüveni Cevapları
Geçmişten Günümüze Bilginin Serüveni Metni Cevapları
7. Sınıf Ekoyay Sosyal Bilgiler Sayfa 128 Cevapları
Aşağıdaki atasözüyle anlatılmak istenen nedir? Açıklayınız.
Bu hayatta konuşulan her şey bir gün uçar gider. Oysa geleceğe kalmasını istediğiniz bir şey varsa muhakkak onu yazın çünkü yazı insanın hafızasıdır silinmez ve sonsuza gidebilir.
Kütüphanelerin bilginin korunması, yaygınlaştırılması ve aktarılmasındaki önemi nedir? Tartışınız.
İnsanlığın, yazılı kaynaklarını sonraki kuşaklara (nesillere) aktarabilmesi açısından 20. Yüzyıl’da kütüphaneler bizler için çok çok nemlidir. Çünkü kütüphanelerde yazılı kaynaklarımız, yüzyıllar boyu hep kitaplar ve kitap gibi işlem gören malzeme olmuş ve bunlar kütüphanelerde saklanmıştır.
7. Sınıf Ekoyay Sosyal Bilgiler Sayfa 129 Cevapları
Aşağıdaki ifadelerden ne anladığınızı ifadelerin karşısına yazınız.
Bilginin korunması : Bilginin yetkisiz kişilerin eline geçmemesidir. Bilgi güvenliği denildiğinde akla gelen kendimize ait olan bilginin başkasının eline geçmemesidir.
Bilginin yaygınlaştırılması : Bilginin ilgili ya da yetkili kişilerce ulaşılabilir ve kullanılabilir durumda olmasıdır.
Bilginin aktarılması : Bilginin yetkisiz kişiler tarafından değiştirilmemesidir.
7. Sınıf Ekoyay Sosyal Bilgiler Sayfa 130 Cevapları
Kâğıdın icadının insanların yaşamına katkıları nelerdir? Değerlendiriniz.
Kağıttan önce insanlar kil tabletler kullanmışlardı. Bu kil tabletler hemen kırıldı yada yıpranıyordu. Bu yüzden yazıya geçirilmek istenen bazı şeyler kayboluyordu. Kağıdın icat edilmesi yazılı belgelerin sayısının artmasına ve belgelerin kalıcı olmasına yardımcı oldu.
Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. İlk Çağ’da insanlar yazıyı hangi ihtiyaçları için kullanmışlardır?
Yazı, kulak ve jest yardımı olmaksızın belirli değerdeki şekillerin aracılığıyla dilin anlatımını mümkün kılan yegane araçtır. Yazı bu fonksiyonuyla kültürün korunması, edinilen tecrübelerin kaydedilmesi ve gelecek nesillere aktarılmasında önemli rol oynar. Her toplum, gerek kendi keşfettikleri yazıyı, gerekse komşu ticaret ilişkileri, sosyal, kültürel ve siyasî ilişkiler sonucunda diğer uluslardan aldıkları değişik yazı stillerini kullanmışlardır.
2. İnsanlar İlk Çağ’dan günümüze yazı yazmak için nelerden yararlanmışlardır?
Kömür, mürekkep gibi günümüzde sıklıkla kullanılan yazı yazma araç gereçlerinin en önemlisi Sümerlerin, yazıldığında üçgen izi bırakan ve çivi şeklinde olan bir aletle, kil ve balçıktan yaptıkları tabaka plakalar üzerine yazdıkları Çivi yazısıdır. Bu teknik aynı zamanda ilk yazı türüdür. Çivi yazısının varlığı, papirüsün kağıdının bulunması ile sona ermiştir.. Yazılan tabletleri fırınlarda pişirdikten sonra, güneşin altında kuruttular. Bu tabletlerin birçoğu neredeyse hiç zarar görmeden günümüze kadar ulaşmış ve tarihi belgeler olarak geçmişe ışık tutmuştur. Sonraları ise papirüs ile kağıtlardan faydalanılmıştır.
3. Mezopotamya, Mısır ve Fenike medeniyetlerinin kullandıkları yazı çeşitleri nelerdir?
- Sümer Çivi Yazısı
- Mısır Hiyeroglifleri
- Çin Alfabesi
- İlk Keldani Alfabesi
- Ugarit Alfabesi
- Fenike Alfabesi
- Antik-İbranî Alfabesi
- Arami Alfabesi
- Güney Arap Alfabesi
- Yunan Alfabesi
- Eski İtalik Alfabe
- Latin Alfabesi
4. Günümüzde ülkemizde kullandığımız alfabe hangi medeniyetlerin katkısı ile meydana gelmiştir?
Günümüzde ülkemizde kullandığımız alfabe Roma, Yunan, Helen medeniyetlerinin etkisinde gelişen ve Latin bir kültürün araçlarını barındıran Latin Alfabesi şeklinde bilinen bir alfabedir. Batı merkezli olarak ortaya çıkan ve zaman içinde dünya geneline yayılan ve en çok kullanılan alfabeler arasında yer alır. Batı toplumları ekseriyetle Latin alfabesi kullanırlar. Batılılaşmaya çalışan toplumlar da öyle yaparlar.
5. Gelecekte de yazının önemini koruyacağını düşünüyor musunuz? Neden?
Evet. Çünkü ne olursa olsun hangi malzemeden yararlanılırsa yararlanılsın yazı her zaman var olacaktır. Bence ateş ile beraber insanlık tarihini değiştiren ve hala yönlendiren en önemli şey yazıdır.
7. Sınıf Ekoyay Sosyal Bilgiler Sayfa 133 Cevapları
“Geçmişten Günümüze Bilginin Serüveni” konusunda anlatılan gelişmelerden hangilerini günlük yaşamınızda kullanıyorsunuz? Bunlardan ne amaçla yararlanıyorsunuz?
Neredeyse hepsini kullanmaktayız. Mesela matbaa, radyo, fotokopi makinesi, bilgisayar, cd hala bugün en çok kullandığım materyallerdir.
Günümüzde bilginin korunmasında, yaygınlaştırılmasında ve aktarılmasında başka hangi araçlardan yararlanılıyor?
Günümüzde bilginin korunması, yaygınlaştırılması ve aktarılmasında, bilgisayar sistemleri kullanılmaktadır. USB bellek, taşınabilir harddisk, bilgisayar, tablet, telefon, akıllı cihazlar, dijital arşivler, dijital kütüphaneler, e-kitaplar yeni nesil bilgi araçları olarak kullanılmaktadır. Kolay taşınabilir, uzun süre saklanabilir olmaları bilginin güvenliği açısından da oldukça önemli yarar sağlamaktadır.
Gelecekte bilginin korunmasında, yaygınlaştırılmasında ve aktarılmasında hangi gelişmelerin yaşanacağını düşünüyorsunuz?
Bence insanlara çip takılacaktır. Böylece herkes bir çok bilgiyi enselerine monte edilen çiplerden hazır şekilde öğrenme şansına sahip olacaktır. Ayrıca göze de ince bir zardan vericiler takılacak. Böylece aranan her şey o verici sayesinde kolayca yüklü yerlerden yansıyarak görülmüş olacak.
A. 131-133. sayfalarda yer alan gelişmelerden size göre en önemli beş tanesini seçerek tabloyu doldurunuz.
Gelişmeler | Bilginin korunmasına, yaygınlaştırılmasına ve aktarılmasına | Bu gelişmeler olmasaydı yaşamımız nasıl olurdu? |
---|---|---|
Bilgisayar | günümüzdeki en önemli bilgi saklayıcısı ve taşıyıcısıdır | Olmasaydı tıptan otomotiv ve bir çok alanda büyük eksiklikler olurdu |
Radyo | haber alma kaynağı | bir çok köyde insanlar habersiz yaşardı |
Matbaa | Bilgi yaygınlaştı | Cehalet yeryüzüne hakim olurdu |
CD | bilgi uzun süre depolandı | günümüzde eskisi gibi kullanılmıyor yokluğu çok sorun olmaz gibi |
Fotokopi | bilgiyi çoğaltmak için kullanıldı | olmasa bilginin yayılması sekteye uğrar |
B. Tabloya yazdığınız gelişmelerden hangisinin ya da hangilerinin gelecekte de kullanılacağını düşünüyorsunuz? Neden?
Özellikle bilgisayarın gelecekte de çok fazla gelişerek sadece insan hayatında olmayacağını aynı zamanda insan yaşamına hükmedeceğini de düşünüyorum.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.