Fiziki haritaya bakarak ülkemizde bulunan dağlar ve ovalara örnekler
Ülkemiz coğrafyası çeşitli düzlük ve dağlık alanlardan çok özel ova ve platolardan meydana gelmektedir. Fiziki haritalarda düzlükler yeşil, dağlık alanlar kahverengi olarak renklendirilmektedir. Fiziki haritaya baktığımızda ülkemize ait ovalar ve dağlara örnekler verilebilir.
Fiziki haritaya bakıldığında, Çukurova, Çarşamba Ovası, Bafra Ovası, Ağrı Dağı, Nemrut Dağı, Toros Dağları, Elma Dağı gibi yerler göze çarpar.
Ova veya düzlük; coğrafyada, deniz yüzeyine göre değişik yüksekliklerde olan az eğimli yerlere verilen isimdir. Düzlükler çiftçiliğe yaylalardan veya dağlardan daha elverişlidir. Birikinti ovaları uzun süreler boyunca dağlardan gelen nehirlerin biriktirdiği alüvyonlu topraklarla oluşmuş yeryüzü şekilleridir.
Dağ, çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen addır. "Dağlık" sıfatı, dağlarla ilişkili ve kaplı alanları tanımlamak için kullanılır. Dünya'da birçok dağ olup bunların ortaya çıkış nedeni farklıdır.
Ülkemizde Bulunan Ovalar :
- Kahramanmaraş Ovası
- Amik Ovası
- Bolu Ovası
- Düzce Ovası
- Sulu Ova
- Taş Ova
- Erbaa ovası
- Merzifon Ovası
- Niksar Ovası
- Turhal Ovası
Ülkemizde Bulunan Dağlar :
- Ağrı Dağı
- Erciyes Dağı
- Toros Dağları
- Elmadağ
- Hasandağı
- Nemrut Dağı
- Kaçkar Dağı
- Süphan Dağı
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.