Enfâl suresi kaçıncı cüz kaçıncı sayfada
Enfal Suresi; Kur'an-ı Kerim'in 9. cüzden sayfa 176 başlıyor ve 185 sayfanın sonuda bitiyor. Kur'an-ı Kerim'in 8. süresidir. Enfal suresi 75 ayetten oluşur. Enfal suresi 10 sayfadır.
Enfâl sûresi, 75 (yetmişbeş) âyettir. 30 ilâ 36. âyetler Mekke'de, diğerleri Medine'de inmiştir. Enfâl, ziyade manasına gelen "nefl" kelimesinin çoğuludur. İslâm dinini savunmak için yapılan savaşlarda elde edilen sevaba ek olarak alınan ganimet malına da "nefl" denilmiştir. Sûrenin birinci âyetinde savaştan elde edilen ganimetlerin Allah ve Resûlüne ait olduğu ifade edildiği için sûreye bu ad verilmiştir.
Medine döneminde hicretin ikinci yılında Bedir savaşından sonra inmiştir.75 âyettir. Sûre, adını ilk ayetteki “el-Enfâl” kelimesinden almıştır. “Enfâl”, savaş ganimetleri demektir. Sûrede başlıca, savaş, özellikle Bedir savaşı sonrası elde edilen ganimetlerle, bunların kimlere ve nasıl pay edileceği konu edilmektedir.
Arapça 176 nasıl yazılır : ١٧٦
Enfal suresi konusu
Kur’ân-ı Kerîm’in bir özeti olan Fâtiha sûresinde Allah’ın lutfuna mazhar olanlarla O’nun gazabına uğrayanlardan ve doğru yoldan sapanlardan söz edilmiş, yalnız Allah’a kulluk eden ve sadece O’ndan yardım dileyenlere doğru yoldan ayrılmamaları telkin buyurulmuştu. Kulluk yolundan sapanların bir kısmı bu yolda sebat edenlere düşman oldukları ve onlara hayat hakkı tanımadıkları için tarih boyunca hak ile bâtılın mensupları arasında mücadele devam etmiştir. Bu mücadelenin bazan kaçınılmaz hale gelen şekillerinden biri de savaştır. Sûrenin asıl konusu Bedir örneğinden hareketle genel olarak savaşın amacı, barış, savaşta ele geçen esirler ve ganimetle ilgili hükümlerdir. Kur’an’ın temel amacı insanlara iman, ibadet ve ahlâk değerlerini kazandırmak olduğu için sûrede yeri geldikçe bu doğrultuda şu konulara yer verilmiştir:
- Gerçek bir müminde bulunması gereken nitelikler,
- Hicret,
- Allah’ın ihlâslı ve fedakâr kullarına müstesna yardımları,
- Allah ve resulüne itaatin gerekliliği ve sonuçları,
- Takva ahlâkı ile hakkı bâtıldan ayırma bilinci arasındaki ilişki,
- İnkârın dünya ve âhiret hayatında insana getirdikleri, 7. Allah’ın lutuf, nimet ve cezasının, kulların kendilerini değiştirme veiyileştirme çabalarıyla bağlantısı,
- Maddî ve mânevî değerleri koruyabilmek ve meşrû savunmayı gerçekleştirebilmek için gerekli olan stratejik donanım ve hazırlık,
- Müminler arasındaki birlik ve dayanışma ilişkisinin (velâyet) şartları ile boyutları.
Enfal Suresinin Sırları Hakkında Rivayetler
- Bu mübarek sure hpisten, iftira ve musibetten kurtulmak için yedi kere okunur.
- Katı kalpli kişilerin kendisine yapılan nasihati dinlemeleri için, ekmeğin üzerine enfal suresinin 2. ayetini mürekepsiz bir kalemle sanki yazar gibi kalemi hareket ettirir ve o kişiye yenmesi sağlanırsa, bi-iznillah tesir görülür.
- Haksızlığa uğrayıp da haklı olan davayı kazanmak için Enfal suresinin 7. ayeti 950 kere tekrarlanır.
- Her kim ramazı şerifin ilk Cuma günü öğle ile ikindi arasında, ipek veya yünden yapılmış sarı veya yeşil bir bez parçasına Enfal suresinin 62-63. ayetleri yazar ve üzerinde taşırsa, şeytanların ve fesatçıların şerrinden bir-iznillah korunur. Ayrıca aralarına kin, nefret ve dargınlık girmiş baba-oğul, iki kardeş veya yakınların aralarının düzelmesi için şu reçete uygulanır: Enfal suresinin 62-63. ayetlerini temiz bir kağıda yazıp, zemzem olan bir kabın içerisinde bir miktar bekletildikten sonra bu kişilerin içmesi sağlanır. Şifa Allah’tan…
- Ruhi bunalımı hafifletmek, işleri kolaylaştırmak ve sebebi bilinmeyen sıkıntılardan kurtulmak için başvurulması gereken tesirli bir manevi reçetedir. Her kim Enfal suresinin 66. ayetini farz namazların sonunda olmak üzere ve bir Cuma gününün ikindi vaktinden başlayarak aralıksız bir hafta müddetle okumaya devam ederse, hafta sonunda üzerindeki manevi sıkıntının hafiflediğini yakinen görecektir. Allah’u Teala o kimseye her hususta kolaylık ihsan edecektir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.