Eleştirel düşünme becerisi için 7 strateji
ABD’li eğitim içerikleri platformu ‘We are Teachers’, bu konuda eğitimcilere yedi öneri sunuyor.
Sınıfta sürekli dinleyen ve not alan öğrencileriniz olabilir. Size sormaktan çekinen, siz bir soru yönelttiğinizde düşüncelerini bir türlü toplayamayan öğrencilerinizi hatırlayın. Eleştirel düşünme becerisi işte tam bu noktada devreye giriyor. Daha çok düşünen soru ve fikir üretebilen gençler için ABD’li eğitim içerikleri platformu ‘We are Teachers’, yedi uygulanabilir strateji paylaşıyor.
AĞIRDAN ALIN
Derslerde öğretmenlerin yaptığı hataların başında, öğrencilerine düşünme ve eyleme geçmeleri için yeterli zaman vermemek geliyor. Soru sorduktan sonra düşünmeleri ve ellerini kaldırmaları için zaman tanıyın. Bırakın öğrencileriniz, ezbere cevaplar vermek yerine konu hakkında, kendi fikirlerini oluşturmak için zaman harcasın.
GÜNÜN SORUSUNU YARATIN
Sınıfta tahtaya veya görünür bir yere ‘günün sorusunu’ asın. Bu soru, o gün işleyeceğiniz bir başlık veya başka bir konu hakkında da olabilir. Günün sonunda öğrencilerinizle sorunun cevabı hakkında tartışmak için vakit ayırmaya özen gösterin.
FARKLI FİKİRLERİ GÖSTERİN
Özellikle sözel derslerde uygulayabileceğiniz bir uygulama da, içinde birden çok perspektife yer veren metinleri okumak. Bunun için araştırma yapmak amacıyla zaman ayırın, öğrencilerinizin farklı fikirler arasında seyahat etmesine izin verecek güçte metinler belirleyin. Sınıfta bunlar hakkında tartışmalarına izin verin.
5 NİÇİN STRATEJİSİ’Nİ UYGULAYIN
Sınıfta bir problemle karşılaştığınızda, buna bir çözüm yolu bulmak için ‘5 niçin stratejisi’ni uygulayabilirsiniz. İlk ‘niçin’li sorunuzu sınıfta ortaya çıkan bir problemi belirlemek için sorun. Örneğin, öğrencilerinize “Son testte sizce sınıf niçin iyi bir performans göstermedi?” diye sorabilirsiniz. Ardından bir bir yanıtlar gelmeye başladığında “Niçin bu test için yeterince hazırlanmadınız?” sorusunu yöneltin. Bu şekilde öğrencilerinizi, o konu hakkında düşündürmeye başlayacaksınız. Bir süre sonra, problemi görecek ve çözüm üretmek için fikir yürütecekler.
CANLANDIRIN
Sınıfa hayali bir senaryoyla gelin ve öğrencilerinizi buradaki problemi çözmek için harekete geçirin. Problemi belirledikten sonra bir hareket planı oluşturmak için birlikte çalışmaya başlayın.
FARKLI ŞEKİLLERDE SORUN
Aynı tipte sıkıcı sorular yerine, bunları renklendirin. Öğrencileriniz, bekledikleri bir açıdan gelen soru karşısında, düşünmeye daha istekli olurlar.
SORU-CEVAP OTURUMLARI DÜZENLEYİN
Zaman zaman öğrencilerinizden iki kişilik gruplar oluşturmalarını isteyin. Ardından kendileri veya sizin daha önce onlara verdiğiniz bir konu hakkında, sırasıyla birbirlerine soru sormaları için teşvik edin. Ya da sizin yönlendireceğiniz küçük gruplar oluşturarak, ekibe seri sorular da yöneltebilirsiniz.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.