Elektrik-Elektronik mühendisi ne iş yapar
Elektrik-Elektronik Mühendisi, elektrik enerjisi üretme, iletme, dağıtma sistemleriyle her türlü elektronik alet ve iletişim sistemlerinin projelerinin yapılması, geliştirilmesi, kullanılması ve denetimi konularında çalışan kişidir.
Elektrik-Elektronik Mühendisleri;
• Elektrik enerjisinin hidrolik, nükleer ve diğer kaynaklara dayalı üretimini yapar,
• Üretim noktasından tüketim noktasına kadar iletim hattının plan, proje ve uygulamasını yapar,
• Elektrik enerjisi üreten ve tüketen tesislerin proje, montaj ve işletmesini yapar,
• Haberleşme, endüstriyel, kontrol ve tıbbi elektronik cihaz ve ekipmanın tasarım, imalat, işletme ve bakımını yapar,
• Elektronik teçhizat sistemleri için bakım, işletme standartları, bültenler, teknik talimatlar ve resimli şemalar hazırlar.
Elektrik-Elektronik Mühendisi olmak isteyenlerin, analitik düşünme yeteneğine sahip, fen alanına özellikle fizik konularına ilgili, planlama ve tasarım gücü kuvvetli, mekanik yeteneği olan, sorumluluk duygusu gelişmiş, risk alabilen, yönergeleri izleyebilen, ekip çalışmasına yatkın, başkalarını yönetebilen ve işbirliği hâlinde çalışabilen, yeniliklere açık kişiler olması gerekir. Elektrik-Elektronik Mühendisleri elektrik santralleri, şantiyeler ve laboratuvarlarda, proje yapımında büro ortamında, enerji dağıtımı konusunda açık havada, tıbbi elektronik konularında ise hastane ortamında çalışırlar. Şantiye ortamı gürültülü, büro ortamı genelde sakindir.
Mesleğin eğitimi üniversitelerin Mühendislik Fakültelerinin Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde verilmektedir.
Bu bölüm mezunları için iş olanakları ve çalışma alanları oldukça geniştir. Mezunlar elektronik ve elektrik teknolojilerinin üretildiği, transfer edildiği, satıldığı ve pazarlandığı özel sektörde ve kamu kurumlarında çalışabilmektedirler. (Telekom, TRT, Türk Kablo, TEDAŞ vb.) Elektrik-Elektronik Mühendisleri için elektronik tasarım, bakım ve onarım, kontrol sistemleri tasarım ve üretim, iletişim sistemleri (cep telefonu, uydu haberleşme, kablo işletmeleri) alanlarında ulusal ve uluslararası boyutta iş imkânları mevcuttur.
Benzer Meslekler;
- Bilgisayar Mühendisi
- Fizik Mühendisi
- Elektrik Mühendisi
- Elektronik Mühendisi
- Uçak Mühendisi
- Elektronik ve Haberleşme Mühendisi
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.